Nieuws/Buitenland
1760428452
Buitenland

Woede in Zuid-Korea na zelfdoding ontslagen transgender-soldaat

Zuid-Koreaanse soldaat Byun Hee-soo.

Zuid-Koreaanse soldaat Byun Hee-soo.

SEOUL - Een Zuid-Koreaanse soldaat die vanwege haar geslachtsverandering uit het leger was ontslagen, is dood gevonden, meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op basis van de politie. De dood van Byun Hee-soo (22) wordt door de autoriteiten beschouwd als zelfdoding en heeft tot boosheid en een roep om hervormingen geleid in het Oost-Aziatische land.

Zuid-Koreaanse soldaat Byun Hee-soo.

Zuid-Koreaanse soldaat Byun Hee-soo.

Brandweermannen vonden het lichaam van Byun Hee-soo in haar huis in de stad Cheongju nadat een psychisch hulpverlener de hulpdiensten had gecontacteerd omdat die al dagen niets meer van Byun gehoord had.

Zuid-Korea geldt vooralsnog als een zeer conservatief land op het gebied van gender en seksuele identiteit en minder tolerant dan andere Aziatische landen. Veel lhbt’ers zien zich er gedwongen om niet uit te komen voor wie zij zijn.

’Verlies van mannelijke genitaliën is handicap’

Byun, een voormalig sergeant, meldde zich in 2017 vrijwillig voor militaire dienst en onderging in 2019 in Thailand een geslachtsveranderingsoperatie. Het leger beschouwde het verlies van haar mannelijke genitaliën als een handicap en besloot haar vorig jaar te ontslaan.

Daarop trad Byun in de openbaarheid om te vragen te mogen dienen in het leger, waarbij ze haar uniform droeg en salueerde naar de verzamelde pers. „Ik ben een soldaat van de Republiek Korea”, zei ze met bevende stem.

De politie heeft bevestigd dat er onderzoek wordt gedaan naar Byuns dood. Hoewel er geen afscheidsbrief is gevonden wordt aangenomen dat zij zichzelf van het leven heeft beroofd. Byun zou drie maanden geleden al hebben geprobeerd om een einde aan haar leven te maken.

Woede onder Zuid-Koreanen

Byuns dood leidde tot veel woede onder Zuid-Koreanen op sociale media en een luide roep om anti-discriminatiewetgeving. „De gehele Koreaanse maatschappij draagt verantwoordelijkheid voor haar dood”, stelt iemand op Daum, ’s lands een na grootste platform. „Wie haar bespotte en online kwaadaardige opmerkingen maakte omdat ze transgender was, moet stilstaan bij wat hij met haar heeft gedaan.”

Zuid-Korea, dat officieel nog altijd in oorlog is met Noord-Korea, kent de militaire dienstplicht. Alle jongemannen die daar fysiek toe in staat zijn moeten twee jaar dienen in het leger. Byun, die vrijwillig diende, zei vorig jaar in haar persconferentie dat ze er als kind van droomde om in het leger te gaan. „Ik wil laten zien dat ik een van de geweldige soldaten kan zijn die dit land verdedigen”, sprak ze toen. „Geef me alsjeblieft de kans.”