Nieuws/Buitenland
1761885
Buitenland

Ophef om ’notoir seksistische’ rapper

Belg die ’Ik n**k je moeder’ zingt mag WK-lied maken

ANTWERPEN - Heel België heeft een mening over rapper Damso. De artiest kwam onder vuur te liggen van actieclubjes en ook grote sponsors als Coca Cola lieten zich gelden, net als de staatssecretaris. Toch mag Damso ’gewoon’ het Belgische WK-lied schrijven.

De Vrouwenraad is een campagne begonnen, sponsoren eisen een gesprek met de voetbalbond en de staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir, zei: „Dit kan gewoon niet. Het is nu niet dat ik zelf heel preuts ben, maar ik kan me niet voorstellen dat de voetbalbond het merk van de Rode Duivels hieraan wil verbinden.”

Damso is zeer seksistisch, stelt de Vrouwenraad. „Zijn teksten staan bol van afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen”, schrijft de organisatie in een open brief.

Toch halen de activisten bakzeil. „Het lied heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan”, stelt een woordvoerder van de voetbalbond. „We wensen niet door de polemiek gegijzeld te worden en bevestigen hierbij nogmaals onze keuze.”

Schokkende teksten

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad publiceerde onlangs een lijst met zinnen die Damso gebruikt in zijn songteksten. De uitspraken zijn vertaald vanuit het Frans naar het Vlaams. Bekijk hieronder een selectie:

  • ’Je praat veel, zonder eigenlijk veel te zeggen. Steriele discussies. Een beetje zoals jouw k*t.’
  • ’Vrouwen pas op als jullie met mijn kloten rammelen. Dan word ik gevaarlijk. Dan kan ik jullie de keel oversnijden.’
  • ’Ik neuk hun moeder met Vix.’
  • ’Ben je blind geworden van de sperma in je ogen?’
  • ’Het neuken van uw moeder. Dat is rechtdoor, zoals de negers.’