Nieuws/Binnenland

Ziekenhuis voor de rechter om verloskundige

ANP

BREDA - Een hoogzwangere vrouw hoort donderdag van de rechter of haar eigen verloskundige bij de bevalling mag zijn in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Het Bravis weigert de verloskundige de toegang omdat ze niet is aangesloten bij een zorgnetwerk waar het ziekenhuis mee samenwerkt.

ANP

Maar volgens vrouwenrechtenorganisatie Proefprocessenfonds Clara Wichmann is dit onrechtmatig. „Dit is in strijd met het recht van zwangere vrouwen op zelfbeschikking en keuzevrijheid in de zorg. Dit kort geding laat precies zien wat er misgaat bij de invoering van de integrale geboortezorg in Nederland”, stelde de organisatie eerder deze week.

Volgens Clara Wichmann wordt niet alleen de keuzevrijheid van vrouwen hiermee beperkt. Ook de samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen die bedoeld is om de zorg voor zwangere vrouwen te verbeteren, verslechtert.

De zwangere vrouw, die op het punt staat te bevallen, wil graag haar eigen verloskundige bij de geboorte van haar kind. Met haar bouwde ze een vertrouwensband op na haar eerste bevalling.

Het ziekenhuis zegt „goede gronden” te hebben om de verloskundige te weigeren.

Het kort geding vindt plaats om 9.30 uur in de rechtbank in Breda, op Internationale Vrouwendag. Er wordt meteen een uitspraak verwacht.

Bekijk meer van