Nieuws/Binnenland
1763159509
Binnenland

Kaag overlegt in Qatar over hervatting evacuatie uit Afghanistan

Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66).

Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66).

DOHA - In Doha overlegt demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) woensdag met haar Qatarese ambtgenoot over mogelijkheden om de evacuatie uit Afghanistan weer te hervatten. Ze praten onder meer over de mogelijkheid om het vliegveld van Kabul te openen, het belang van veilige vertrekroutes voor evacués en mogelijke ondersteuning van Qatar daarbij.

Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66).

Demissionair minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken (D66).

Westerse landen werden overrompeld door de opmars van de Taliban. Half augustus nam de extreem islamitische beweging de Afghaanse hoofdstad Kabul al in. Vorige week donderdag moest Nederland de evacuatiemissie stoppen. Er zijn naar verluidt honderden Nederlanders en Afghanen achtergebleven die hadden willen vertrekken.

Kaag reist woensdag nog door naar het Pakistaanse Islamabad. Dat land heeft grote invloed in Afghanistan. Donderdag is ze in de Turkse hoofdstad Ankara om de ontwikkelingen in Afghanistan te bespreken. De Turken hebben aangeboden het vliegveld van Kabul te beveiligen.

De minister sluit de reis donderdag af in Slovenië waar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken informeel bijeenkomen. Afghanistan is een belangrijk onderwerp op de agenda van de bewindslieden.

Ambassade in Kabul verhuist tijdelijk naar Qatar

De Nederlandse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul verhuist na de machtsovername door de Taliban tijdelijk naar Qatar. Dat zei Kaag tijdens het bezoek aan de Golfstaat.

De laatste Nederlandse diplomaten verlieten Kabul vorige week toen de evacuatiemissie stopte. Het ministerie heeft wel steeds gezegd dat de ambassade weer opengaat zodra de veiligheidssituatie het toelaat. In Qatar is een vertegenwoordiging van de Taliban gevestigd.

In een nieuwe aflevering van de podcast Delta Tango is Afghanistan-veteraan Ludy de Vos te gast. Hoe kijkt hij terug op de missie nu de Taliban de macht hebben overgenomen?