Nieuws/Binnenland
1763723
Binnenland

Wrakingskamer buigt zich over wraking

Blijven rechters in zaak Noffel F. zitten?

AMSTERDAM - Een speciale wrakingskamer buigt zich donderdagmiddag om half 3 over de wraking van de rechters die de zaak tegen Naoufal ’Noffel’ F. behandelen. Noffel staat terecht voor het aansturen van een poging tot liquidatie op Peter ’Pjotr’ Raab in november 2015 in Diemen.

De zaak kwam gistermiddag echter stil te liggen, omdat advocate Inez Weski de rechtbank wraakte. Dat gebeurde nadat de rechtbank een verzoek van Weski afwees om de zaak aan te houden. Volgens Weski wordt Noffel op een onaanvaardbare manier „benadeeld en gekneveld in zijn verdediging.” Noffel wordt door justitie beschouwd als één van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld.

Ennetcom

De verdenking dat hij betrokken was bij de moordpoging berust voor een belangrijk deel op Ennetcom-informatie. Dat is informatie die afkomstig is van de computerserver van Ennetcom die justitie in Canada in beslag nam. Van die server maakten volgens het OM Nederlandse criminelen gebruik om versleutelde berichten via zogenoemde PGP-telefoons uit te wisselen, die justitie tot dat moment niet kon ontcijferen. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Inmiddels lukt dat ontcijferen wel, en het leverde een schat aan informatie op die volgens het OM in nog veel strafzaken een rol gaat spelen.

Enorme berg

Het is de eerste strafzaak waarin de zogenoemde Ennetcom-informatie een belangrijke rol speelt. Om die reden is het niet alleen voor de zaak van Noffel van belang dat die volgens advocate Inez Weski nieuwe methode van informatie vergaren wordt getoetst. Tijdens eerdere pro formazittingen en gisteren tijdens de start van de inhoudelijke behandeling, beklaagde Weski zich uitgebreid over het gebrek aan mogelijkheden voor de verdediging om te controleren hoe de politie en het OM die enorme berg aan Ennetcom-informatie onderzoeken.

Een verzoek om de zaak aan te houden zodat de verdediging meer tijd krijgt om onderzoek te doen, werd door de rechtbank afgewezen. Volgens Weski toonde de rechtbank daarmee aan alleen geïnteresseerd te zijn in informatie die van het Openbaar Ministerie komt. Zij vond dat getuigen van vooringenomenheid, en zei geen andere mogelijkheid te zien dan te wraken