Nieuws/Buitenland
1763843
Buitenland

Deense uitvinder blijft moord ontkennen

KOPENHAGEN - UPDATE 15:04 - Wat is er toch gebeurd met de Zweedse journaliste Kim Wall? Het proces tegen de Deense uitvinder Peter Madsen is donderdag begonnen. Hij wordt ervan verdacht de vrouw in zijn zelfgebouwde onderzeeër te hebben mishandeld, gemarteld, vermoord en in stukken te hebben gezaagd. Maar alleen dat laatste geeft hij toe.

Voor de rechtbank in Kopenhagen was het donderdagochtend een drukte van jewelste. In de Deense hoofdstad stonden een stuk of honderd journalisten uit een dozijn te trappelen om verslag te doen van een moordscenario dat aandoet als een horrorfilm. De ’duikbootmoord’ houdt heel Scandinavië, maar eigenlijk heel de wereld, al sinds afgelopen zomer in zijn greep. Maar wat gebeurde er precies?

Een aantal dingen staan nog voor de rechtszaak begint vast: op een mooie zomeravond in augustus stapt de dertigjarige verslaggeefster aan boord van de duikboot van Peter Madsen, die hij zelf bouwde. De twee vertrekken voor een letterlijk diepte-interview onder water, en verdwijnen van de radar. De volgende ochtend springt Madsen in het water omdat de duikboot problemen heeft en naar de bodem zinkt. De journaliste is er dan niet meer bij. Later blijkt waarom.

Ander verhaal

Want daar begint het zwabberverhaal van de uitvinder. Eerst beweert Madsen de verslaggeefster veilig afgezet te hebben, maar als de politie hem voor de zekerheid meeneemt voor verhoor, komt er al snel een ander verhaal: Wall zou zijn overleden toen hij een zeventig kilo zwaar luik op haar hoofd liet vallen, en hij zou haar overboord hebben gegooid. Dat verhaal verandert als er een romp wordt gevonden. Hij geeft toe het lichaam in stukken te hebben gesneden.

Maar Madsen komt opnieuw in de knel met zijn verhaal als even later het hoofd van Wall wordt gevonden: los van het feit dat het is losgesneden van haar romp, is er geen verwonding te zien. Versie nummer vier: Wall overleed door een koolmonoxidevergiftiging terwijl Madsen op het dek stond, hij raakte in paniek, sneed het lichaam in stukken en dumpte ze in zee waarna zijn duikboot zelf ook zonk.

Schuldgevoel

Madsen zegt donderdag te hebben gelogen over de dood van de journaliste omdat hij ’in volledige ontkenning’ was. Ook wilde hij niet dat de wereld wist hoe Wall aan haar eind kwam. Wel voelt hij zich schuldig. Hij wil kwijt dat hij haar eerst een zeemansgraf wilde geven, maar dat het overboord gooien van haar lichaam niet lukte. Verder ontkent hij seksueel contact te hebben gehad met de vrouw.

Doodslag

Peter Madsen wil de rechtbank in Kopenhagen, en daarmee de rest van de wereld, laten geloven dat hij slechts aan één ding schuldig is: het overtreden van ’de wet met betrekking tot de omgang met stoffelijke overschotten’. Haar dood was volgens hem een ongeluk.

Zo vertelt in ieder geval zijn advocaat tijdens de eerste zittingsdag: „De verdachte ontkent vrijwillige doodslag”, sprak Betina Hald Engmark. In Denemarken betekent ’onvrijwillige doodslag’ het per ongeluk beëindigen van een leven. Een verschil tussen moord en doodslag kent de Deense wet niet.

’Marteling en moord’

Op één punt is aanklager Jakob Buch Jepsen het in ieder geval eens met Madsens advocate: ook hij vindt dat er geen sprake is van ’onvrijwillige doodslag’. Hij spreekt liever van ’marteling en moord’. Ondanks dat er nog steeds geen doodsoorzaak kan worden aangewezen, is de aanklager ervan overtuigd dat Wall is gewurgd, of dat haar keel is doorgesneden. De moord zou een seksueel motief hebben, en alle instrumenten die nodig waren om Wall te martelen, te vermoorden en om in stukken te zagen, waren aan boord van de onderzeeboot.