Nieuws/Binnenland
1764508
Binnenland

Journaliste na overleven Charlie Hebdo-aanslag dagelijks bedreigd

Best beveiligde vrouw van Frankrijk krijgt geen beveiliging in Nederland

Zineb El Rhazoui

Zineb El Rhazoui

Amsterdam - Nederlandse veiligheidsdiensten weigeren de best beveiligde vrouw van Frankrijk, die donderdagavond in Amsterdam spreekt, te beveiligen. De Balie-directeur Youri Albrecht spreekt van een ’laakbare zorgeloosheid’ van de Nederlandse veiligheidsdiensten en regering.

Zineb El Rhazoui

Zineb El Rhazoui

Arabiste Zineb El Rhazoui, die donderdagavond in het Amsterdamse debatcentrum spreekt, is al jaren doelwit van doodsbedreigingen nadat zij de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo overleefde. „Het schijnt dat ze beter beveiligd wordt dan de Franse president Macron”, zegt De Balie-directeur Albrecht, die haar eerder in streng beveiligde panden in Frankrijk ontmoette. Daar rijdt El Rhazoui rond in een gepantserde auto.

„Maar de Nederlandse veiligheidsdiensten hebben een inschatting gemaakt en weigeren de Franse agenten met wapens toestemming te geven haar hier te begeleiden.”

Felle kritiek

Zineb El Rhazoui spreekt zich al jaren fel uit tegen wat ze de ’fascistische islam’ noemt en onderdrukking van vrouwen uit naam van religie. Donderdagavond spreekt ze in De Balie over vrouwenrechten, de islam en vrijheid van meningsuiting.

„In Frankrijk wordt ze 24/7 beveiligd door de Franse veiligheidsdiensten”, zegt Albrecht. „Maar de Nederlandse diensten hebben de Franse beveiligers geen toestemming gegeven om hier wapens te dragen. Ook wordt ze niet door de Nederlandse diensten beveiligd.”

’Laakbare zorgeloosheid’

Volgens Albrecht is de ’laakbare zorgeloosheid van de Nederlandse overheid wat betreft veiligheid langzamerhand ongelooflijk vermoeiend en zorgwekkend.’ Volgens hem is het niet de eerste keer dat hij geconfronteerd wordt met deze houding.

De Balie heeft een particulier beveiligingsbedrijf in de arm moeten nemen om de veiligheid donderdagavond te waarborgen en is er een strikt deurbeleid. Daarnaast is de politie op de hoogte van de komst van El Rhazoui. „Daar hebben we gelukkig goed contact mee.”

Volgens de NCTV „wordt er in dit soort gevallen altijd een ’zorgvuldige afweging’ gemaakt.”