Nieuws/Buitenland
1764882558
Buitenland

Strengere wet VS tegen onderdrukking Oeigoeren

Trump moet nog akkoord gaan met de nieuwe Oeigoeren Wet van 2019.

Trump moet nog akkoord gaan met de nieuwe Oeigoeren Wet van 2019.

WASHINGTON - Het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten heeft in grote meerderheid een wetsvoorstel aangenomen dat de regering van president Trump opdraagt het optreden van China tegen de Oeigoeren, een moslimminderheid in het land, harder te veroordelen. Met de wet wil het Huis sancties instellen tegen belangrijke regeringsfunctionarissen en tegen Chinese export.

Trump moet nog akkoord gaan met de nieuwe Oeigoeren Wet van 2019.

Trump moet nog akkoord gaan met de nieuwe Oeigoeren Wet van 2019.

De Oeigoeren Wet van 2019 is een strengere versie van de wet die de Amerikaanse Senaat in september aannam en toen al tot grote woede in Peking leidde. De nieuwe wet roept op tot het sluiten van detentiekampen in de noordwestelijke regio Xinjiang. De wet moet nog worden goedgekeurd door de Senaat voordat hij naar president Trump wordt gestuurd. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het wetsvoorstel.

China heeft herhaaldelijk ontkend dat Oeigoeren slecht worden behandeld. De regering zegt dat het ’heropvoedingskampen’ zijn.

’Binnenlandse kwestie’

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft bezwaar gemaakt tegen het wetsvoorstel van het Amerikaanse Huis. Volgens woordvoerster Hua Chunying gaat het om binnenlandse aangelegenheden in Xinjiang. Het ministerie riep de VS op de ontstane vergissing te herstellen en ervoor te zorgen dat het voorstel geen wet wordt.

China had maandag al strafmaatregelen genomen tegen de VS als vergelding voor hun steun aan de pro-democratiebeweging in Hongkong. Sancties werden aangekondigd tegen ngo’s en bezoeken van Amerikaanse oorlogsschepen zijn opgeschort.

Trump zei maandag nog dat de wet over Hongkong, die hij had ondertekend, de onderhandelingen over handel tussen de VS en China niet makkelijker maken. Een dag later liet hij weten geen haast te hebben met het handelsakkoord. „Ik zie wel iets in het idee om te wachten tot na de presidentsverkiezingen van 2020.”