1765157
Binnenland

Advocaat geschrapt voor aannemen contant geld

DEN BOSCH/EINDHOVEN - De Eindhovense strafrechtadvocaat René van den B. mag zijn beroep nooit meer uitoefenen, omdat hij voor ongeveer 30.000 euro contant geld en onder meer een duur maatpak accepteerde van cliënten. De raad van discipline heeft dat bepaald op verzoek van de deken van de orde van advocaten.

Het kantoor waar de advocaat tot eind vorig jaar voor werkte, ontdekte bij toeval dat hij zich over een periode van 2,5 jaar contant liet betalen en geld in eigen zak stak. Het advocatenkantoor heeft daarom recent aangifte gedaan wegens verduistering.

Financiële problemen

De advocaat heeft zijn fout toegegeven en financiële problemen als reden opgevoerd. De raad van discipline oordeelt dat de advocaat zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en daarom chantabel is. De tuchtrechter neemt hem bovendien kwalijk dat hij de kwestie geheim wilde houden voor zijn ex-werkgever en nieuw compagnon.

„Voor advocaten die de financiële gedragsregels met voeten treden is binnen de advocatuur geen plaats”, aldus de uitspraak.