Nieuws/Buitenland
1765167374
Buitenland

Biden: nucleaire dreiging terug op niveau van Koude Oorlog

NEW YORK - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat de nucleaire dreiging „terug is op het niveau van de Koude Oorlog.” Tijdens een evenement in New York donderdag zei Biden dat de wereld een kernramp riskeert die het leven op aarde kan beëindigen.

„Sinds Kennedy en de Cubaanse rakettencrisis zijn we niet meer geconfronteerd met een naderend armageddon”, stelt Biden. De Amerikaanse president waarschuwt dat de Russische president Vladimir Poetin „geen grap maakt” als hij dreigt nucleaire wapens in te zetten bij de strijd in Oekraïne. „Zijn leger presteert ondermaats”, zegt Biden. „Waar vindt Poetin een uitweg? Op wat voor manier kan hij, zonder gezichtsverlies en zonder dat Rusland aanzienlijk aan macht verliest, uit deze positie komen?”

De Amerikaanse president deed de ongebruikelijk ferme uitspraken tijdens een Democratisch evenement voor fondsenwerving in de woning van James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch.

De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel, die sinds haar vertrek eind vorig jaar niet veel van zich heeft laten horen, waarschuwde donderdagavond ook voor de Russische dreiging. Tijdens een ceremonie vanwege het 77-jarige bestaan van de krant Süddeutsche Zeitung zei zij „dat alle woorden momenteel serieus moeten worden genomen en niet direct als ’bluf’ kunnen worden weggezet”, doelend op Poetins nucleaire retoriek.

Vrede in Europa kan volgens Merkel alleen tot stand komen met betrokkenheid van Rusland. „Zolang wij daar niet in slagen, is de Koude Oorlog ook niet echt voorbij”, aldus de 68-jarige gepensioneerde politicus.