1765302
Binnenland

Gruwelijke details over dubbele moord in Katlijk

Oudermoordenaar (14) wilde vluchten van huis: ’Het was zij of ik’

Margreet Andriol en Jos Verdonk werden doodgestoken door hun zoon.
1 / 2

Margreet Andriol en Jos Verdonk werden doodgestoken door hun zoon.

LEEUWARDEN - Met een zak M&M’s en een mes in zijn hand wachtte de 14-jarige jongen uit het Friese Katlijk anderhalf uur lang op de overloop van de boerderij waar hij woonde. Binnen een kwartier veranderde de plek daarna in een bloedbad. Een voor een stak hij zijn ouders dood. Reden: hij trok het thuis niet meer en wilde vluchten. „Het was zij of ik.”

Margreet Andriol en Jos Verdonk werden doodgestoken door hun zoon.
1 / 2

Margreet Andriol en Jos Verdonk werden doodgestoken door hun zoon.

Dat blijkt uit de uitspraak over de 14-jarige jongen die donderdag voor de moorden is veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf voor een dader van die leeftijd.

De jongen, die als nakomer als enige nog thuiswoonde, werd in september vorig jaar opgepakt, nadat buren de lichamen van zijn ouders hadden gevonden in een plas bloed. Al snel bekende hij zijn ouders te hebben doodgestoken. Over de zaak kwam tot nu toe weinig naar buiten vanwege minderjarigheid van de jongen. Zo werd de inhoudelijke behandeling drie weken geleden achter gesloten deuren gehouden.

Idee al lange tijd

Het vonnis van de rechtbank is wel openbaar. Uit de uitspraak blijkt onder meer dat de jongen al langere tijd met het idee speelde om zijn ouders te doden. Al in 2016 spreekt hij tegenover een vriend in een WhatsApp-gesprek uit dat hij zijn ouders haat en dat hij hen wil vermoorden. Een maand voor de dubbele moord herhaalt hij dergelijke teksten tegenover anderen op Discord, een chatplatform voor gamers.

Op 25 september, vroeg in de ochtend, wachtte de jongen een uur lang met een eerder door hem geslepen mes bij het bed van zijn ouders, zo schreef hij diezelfde dag aan medegamers. Het bleef op dat moment daarbij. ’s Avonds rond een uur of negen nam hij opnieuw het mes in de hand en liep hij anderhalf uur lang heen en weer op de overloop. Ondertussen at hij M&M’s uit een zak die hij vond in de kamer van zijn broer.

Mes in hals

Op het moment dat zijn vader naar boven kwam, kon die zijn zoon vanaf de trap niet zien. De jongen ging naar hem toe, besprong hem van achteren en stak hem met het mes in zijn hals. Ook zijn moeder, die op het geschreeuw afkwam, kreeg het mes in haar hals. De jongen hoorde zijn vader ademen, waarop hij besloot hem nog twee keer te steken.

Na de moord vluchtte hij op een fiets. Bij het Overijsselse Diepenveen, zo’n negentig kilometer bij Katlijk vandaan, hield de politie hem aan. In twee tassen die hij mee had genomen zaten onder meer een tent, twee verpakte broden, een laptop, wereldatlas, slaapzak, zaklamp en een pakje pleisters.

De relatie tussen de jongen en zijn ouders was niet goed. Volgens de rechtbank was er sprake van een ’mismatch’. Het drietal had heftige conflicten, die bij de jongen bijdroegen aan het ontwikkelen van haatgevoelens voor zijn ouders.

Vluchtplan

Het motief voor de oudermoorden is dat de jongen niet langer bij zijn ouders wilde wonen. „Verdachte heeft bevestigd dat hij bezig was met het maken van een vluchtplan en dat zijn ouders hieraan in de weg stonden”, aldus de rechtbank. Hij zei dat als hij zijn ouders zou vermoorden ’dat hij dan niet terug gebracht zou kunnen worden naar zijn ouders’. „Het was zij of ik.”

Volgens de rechtbank had de jongen tijdens het moorden een ziekelijke stoornis in de vorm van een autisme spectrumstoornis, een disharmonisch intelligentieprofiel en was hij depressief.

Verminderd toerekeningsvatbaar

„Door de ontwikkelingsstoornis en de depressie was verdachte niet in staat om hulp te vragen voor zijn problemen en was hij nauwelijks in staat gedragsalternatieven te bedenken, laat staan toe te passen”, zo zegt de rechtbank. Om die reden is de jongen volgens de rechters verminderd toerekeningsvatbaar. Behalve de celstraf legde de rechtbank de zwaarste PIJ-maatregel op, in de volksmond ook wel jeugd-tbs.

Advocaat Robert Snorn wilde na de uitspraak weinig kwijt. Wel zei hij zich niet te herkennen in het ’kille en berekenende beeld’ dat de rechtbank neerzette.