Nieuws/Binnenland
176576
Binnenland

Recordpoging EHBO

Amsterdam - Liefst driekwart van alle Nederlanders weet niet wat te doen als iemand een hartstilstand krijgt of hoe een AED (Automatische Externe Defibrillator) te bedienen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis, dat de resultaten verontrustend noemt.

,,De lage kennis over reanimatie is ernstig. Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen,” aldus Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis. ,,Als binnen 6 minuten wordt gestart met reanimatie en de AED wordt gebruikt, dan stijgt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk.”

De hulporganisatie constateert bovendien dat nog altijd veel Nederlanders niet in staat zijn om EHBO te verlenen. Om aandacht op het probleem te vestigen, gaat het Rode Kruis op 9 september het wereldrecord EHBO-les proberen te verbreken. Daarvoor zoekt de hulporganisatie 2500 mensen die tegelijk in Amsterdam de stabiele zijligging willen oefenen en leren hoe te handelen bij verstikking, verslikking en een bloeding. Het huidige record van het Guiness Book of World Records staat op 1795 EHBO’ers.

,,De recordpoging is namelijk niet alleen een bijzonder evenement, maar ook heel leerzaam. Het Rode Kruis wil dat iedereen eerste hulp kan verlenen. Met de recordpoging wil het Rode Kruis op een unieke manier het belang van EHBO onderstrepen en mensen motiveren om meer kennis tot zich te nemen over EHBO”, stelt een woordvoerster van de hulporganisatie. ,,In afgelegen gebieden of bij noodsituaties, zoals bij extreem weer, kettingbotsingen, explosies of aanslagen, kan het lang duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. In dat soort gevallen kan het een extra complicatie zijn dat het mobiele netwerk overbelast is. Juist dan zijn gewonden afhankelijk van hulp van omstanders. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat ze moeten doen bij letsel.”