Nieuws/Binnenland
1765801439
Binnenland

Grote zorgen over capaciteit politie Amsterdam

Halsema: water staat ons écht aan de lippen

Burgemeester Femke Halsema en Jan Pronker, politie Amsterdam, tijdens de raadsvergadering.

Burgemeester Femke Halsema en Jan Pronker, politie Amsterdam, tijdens de raadsvergadering.

AMSTERDAM - De inzet van de politie na de moord op advocaat Derk Wiersum heeft gevolgen voor de al krappe capaciteit binnen het Amsterdamse korps. Burgemeester Femke Halsema zei tegen de gemeenteraad dit heel zorgelijk te vinden. „Het water staat ons echt aan de lippen.”

Burgemeester Femke Halsema en Jan Pronker, politie Amsterdam, tijdens de raadsvergadering.

Burgemeester Femke Halsema en Jan Pronker, politie Amsterdam, tijdens de raadsvergadering.

Politiecommissaris Jan Pronker erkende dit. Volgens hem zijn „zeer veel mensen” bezig met de liquidatie van vorige week woensdag en is alle beschikbare expertise ingezet op het onderzoek om de daders op te sporen. „Dat gaat wel ten koste van andere opsporingsonderzoeken.” Ook zei hij dat de maatregelen die nodig zijn voor onder meer persoonsbeveiliging ten koste zullen gaan van onder meer de zichtbaarheid van agenten op straat bij evenementen. Amsterdam krijgt bijstand uit andere delen van het land.

Halsema vroeg de raad samen met haar te lobbyen bij de politiek in Den Haag om ervoor te zorgen dat de hoofdstad voldoende mensen en middelen krijgt. „We zijn een krimpend korps. Tot 2023 zitten we onder wat we nodig hebben.”

’Noodwet’

De burgemeester wil bij het Rijk aandringen op betere informatie-uitwisseling, „zo nodig via een noodwet”. Op die manier wil de gemeente criminele netwerken beter in beeld kunnen brengen. „Daar is een wetswijziging voor nodig en daar dringen wij op aan.”

Halsema zei verder vrijwel dagelijks contact te hebben met de minister over de zaak. „Laten wij ons niet uit elkaar spelen”, riep ze op. „Wij willen allemaal optreden tegen de drugseconomie. We willen het recht handhaven en hebben hiervoor Den Haag nodig.” Zij dankte de raad voor zijn eensgezindheid. „Ik denk dat we dat op dit moment hard nodig hebben. We mogen de misdaad de stad niet laten saboteren of verlammen.”

Medeleven

De partijen in de raad spraken allemaal hun afschuw uit over de liquidatie van de advocaat en betuigden hun medeleven aan de nabestaanden. De gemeente probeert zo veel mogelijk hulp te bieden aan Wiersums naasten, de buurt en de beroepsgroep van advocaten.

„Het is belangrijk dat we hier als raad zeggen: dit is de grens”, zei VVD-fractievoorzitter Marianne Poot. „Dit kan niet, dit willen we niet, het is één keer gebeurd, maar het gaat nooit weer gebeuren.” De VVD zei „geen enkele maatregel te schuwen” om dit geweld tegen te gaan.

Volg hier alles live: