Nieuws/Binnenland
1766402
Binnenland

Raad wil onderzoek Rekenkamer naar Uithoflijn

Zo moet de Uithoflijn er in 2018 uitzien.

Zo moet de Uithoflijn er in 2018 uitzien.

UTRECHT - De voltallige gemeenteraad van Utrecht wil dat de lokale Rekenkamer een grondig onderzoek gaat doen naar de Uithoflijn, de sneltram tussen station Utrecht Centraal en De Uithof. Dat is de uitkomst van een urenlang spoeddebat donderdag in de raad. Een motie hiertoe werd unaniem gesteund.

Zo moet de Uithoflijn er in 2018 uitzien.

Zo moet de Uithoflijn er in 2018 uitzien.

Het onderzoek moet duidelijk maken welke rol de verantwoordelijke bestuurders van gemeente en provincie Utrecht hebben gespeeld bij de totstandkoming van de sneltramverbinding. Daarbij speelt ook de vraag of ze bewust informatie hebben achtergehouden over de kosten van het project, dat tientallen miljoenen euro’s hoger uitvalt dan geraamd.

De belastingbetaler heeft er recht op te weten hoe de problemen bij het project tot stand zijn gekomen, vindt de raad. Tijdens het debat bleef dit vaag. De bijeenkomst was „alleen goed voor een collectief chagrijn”, zei Sander van Waveren van het CDA. Cees Bos (Stadsbelang): „Wij zijn geen steek wijzer geworden. Het college leeft in een eigen surrealistische wereld.”

Ook laat de raad een onderzoek (second opinion) doen naar de kostenoverschrijding en de financiële afspraken rond de aanleg van de Uithoflijn. Ook deze motie werd unaniem gesteund. De sneltram tussen station Utrecht Centraal en De Uithof gaat zeker 84 miljoen euro meer kosten. Bovendien kunnen reizigers pas anderhalf jaar later dan gepland gebruik gaan maken van de verbinding.

De provincie draait voor het grootste deel op voor de kosten. Op 19 maart houden de Provinciale Staten een spoeddebat over de Uithoflijn.