Nieuws/Binnenland
176657
Binnenland

Drama verdronken Salam (9) voor de rechter

Toezicht schooluitjes staat ter discussie

Rhenen - Hoe kon het zijn dat de 9-jarige Salam uit Rhenen op 21 september 2015 zeker tien minuten lang uit het oog van twee leerkrachten en drie badmeesters raakte en verdronk? Maandag begint bij de rechtbank in Utrecht het beladen proces tegen de vijf toezichthouders, die door het Openbaar Ministerie ernstige nalatigheid met de dood tot gevolg ten laste wordt gelegd.

De rechtszaak heeft niet alleen een grote impact op de door verdriet overmande familie van het Syrische meisje, de aangeklaagde leerkrachten en badmeesters, maar ook de onderwijs- en zwemwereld volgen het proces gespannen, omdat het vonnis tot een fundamentele verandering in de aansprakelijkheid van onderwijzers kan leiden.

Het schoolzwemmen in zwembad ’t Gastland in Rhenen is al afgelopen als een badgast groot alarm slaat. Ze ziet Salam roerloos onder water. Het Syrische meisje heeft net haar derde zwemles gehad. De jonge drenkeling wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar reanimatie mag niet meer baten. Het meisje overlijdt. Uit onderzoek van justitie zal later blijken dat mede doordat Salam de Nederlandse taal nog nauwelijks machtig is, de toezichthoudende leerkrachten en badmeesters nauwelijks hebben gecontroleerd of het meisje wel kon zwemmen en de lesinstructies begreep. Bovendien verwijt het OM hen onvoldoende toezicht te hebben gehouden.

Personen vervolgd

Bijzonder aan de strafzaak tegen onderwijs- en zwembadpersoneel is echter dat het Openbaar Ministerie in het Rhenense zwembaddrama individuele personen vervolgt. Tot dusverre was altijd de school aansprakelijk voor ongelukken of schade waarbij docenten betrokken waren. „Als dit proces uitwijst dat leerkrachten persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden wanneer zij fouten maken tijdens hun beroepsuitoefening, heeft dat fundamentele gevolgen”, stelt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders.

Het proces rondom de dood van Salam wordt nauwlettend gevolgd door zowel de zwembadwereld als binnen het onderwijs. „Bovenal is het een ongelooflijk trieste zaak”, meent Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden. „Jaarlijks krijgen duizenden kinderen zwemles en in vrijwel alle gevallen gaat dat goed. Helaas is het in dit geval enorm misgegaan. Dat maakt het tot een bijzondere zaak die grote gevolgen kan hebben.”

Die gevolgen gaan verder dan enkel het toezicht bij schoolzwemmen. „Dit kan ook een heel ander licht werpen op andere schoolactiviteiten, zoals schoolreisjes”, vervolgt Van Haren.