Nieuws/Binnenland
1767718631
Binnenland

Roemer boos om wegpesten transgenders: ’Onacceptabel’

HEERLEN - Burgemeester Emile Roemer (SP) van Heerlen vindt het treiteren en pesten van twee transgenders in zijn gemeente onacceptabel. Dat laat hij woensdag op Twitter weten naar aanleiding van de noodgedwongen verhuizing van de twee transgenders in de Limburgse gemeente.

Kristiana Moretti en Arianne Brink zeggen te moeten verhuizen uit de Auroraflat in Heerlen als gevolg van het voortdurende getreiter door hangjongeren. De twee gaan donderdag verhuizen, zei Moretti. Het stel wordt volgens Moretti al anderhalf jaar lang getreiterd en zij werd tot driemaal toe mishandeld. Daarvoor is een 17-jarige jongen inmiddels veroordeeld.

„We worden uitgescholden voor kankerhoer en kankerlesbo”, vertelt Moretti. „En ze dreigden ons dood te maken. Zes weken geleden werd ik bij de flat achtervolgd door iemand op een scooter met een mes. Ik kon dat mes ontwijken door in de bosjes te springen.”

’Alles geprobeerd’

Roemer laat in een verklaring weten dat gemeente en politie alles hebben gedaan om de discriminatie aan te pakken en in te grijpen. „Gebiedsverboden, extra politiepost in de flat, extra mobiele camera’s, ouders van de jeugd ontboden, antidiscriminatiebureau betrokken, straatcoaches ingezet, desondanks willen ze graag verhuizen en heb ik ook daarbij meegeholpen”, aldus Roemer op Twitter.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er camera’s geplaatst in de flat waar beide transgenders wonen. Ook zijn er gesprekken geweest met de groep hangjongeren die overlast veroorzaakten, en met hun ouders. De groep is inmiddels uiteengevallen, zei een woordvoerder van de politie. Maar volgens Moretti is de groep weliswaar kleiner geworden, maar is de harde kern er nog steeds.

Waarheen het koppel nu verhuist, wil Moretti niet zeggen.