Nieuws/Binnenland
1768351902
Binnenland

Demonstranten uit op ontmoeting met koning Willem-Alexander

Den Haag: geen protest bij paleis Huis ten Bosch, boeren moeten naar Koekamp

Er worden weer boerenprotesten verwacht dinsdag. Farmers Defence Force wil de koning ontmoeten.

Er worden weer boerenprotesten verwacht dinsdag. Farmers Defence Force wil de koning ontmoeten.

DEN HAAG - De gemeente Den Haag zet een streep door een aangekondigd boerenprotest bij paleis Huis ten Bosch. Farmers Defence Force wilde daar koning Willem-Alexander ontmoeten, maar de boeren worden naar de Koekamp bij het centraal station gestuurd.

Er worden weer boerenprotesten verwacht dinsdag. Farmers Defence Force wil de koning ontmoeten.

Er worden weer boerenprotesten verwacht dinsdag. Farmers Defence Force wil de koning ontmoeten.

Mensen die per auto of tractor naar Den Haag komen, kunnen die parkeren op de Benoordenhoutseweg, niet ver van het Malieveld. Grote voertuigen mogen nooit in het centrum van de stad komen, want dat is gevaarlijk voor winkelend publiek, aldus de gemeente Den Haag.

De boeren willen een verzoekschrift aanbieden aan koning Willem-Alexander. Een kleine delegatie mag daarvoor naar het Kabinet van de Koning, bij de Hofvijver.

Drukte op weg verwacht

Weggebruikers moeten dinsdag in en rond Den Haag rekening houden met mogelijke vertraging. Die waarschuwing doet de ANWB.

Wat het boerenprotest precies gaat betekenen voor de verkeersdrukte, is volgens de ANWB en Rijkswaterstaat op dit moment nog „koffiedik kijken.” De actiegroep heeft namelijk nog niet exact bekendgemaakt hoeveel boeren met het protest meedoen, of ze met de trekker komen, welke route ze nemen en of ze over de snelweg gaan. „Of er verkeersdrukte gaat ontstaan, is daar allemaal van afhankelijk. Het zijn een hoop mitsen en maren”, zegt de ANWB. Ook Rijkswaterstaat is alert op informatie over de plannen van de boeren, die waarschijnlijk vanaf maandagavond al naar Den Haag gaan rijden.

FDF-voorman Mark van den Oever zei maandagochtend tegen Omroep Brabant dat er naast vierhonderd actievoerders met trekkers ook nog honderd Brabantse boeren zonder trekker komen. „Ik hoop landelijk op 2000 actievoerders”, aldus Van den Oever. Ook zouden sommige boeren maandagavond al rond 21.00 uur vanuit Brabant vertrekken, en niet de snelweg opgaan.

Omgevingswet

De boeren wilden om 09.00 uur dinsdagochtend bij het huis van koning Willem-Alexander aankomen, om hem daar persoonlijk een brief te kunnen overhandigen tegen de aanstaande Omgevingswet. De gemeente Den Haag verbiedt dat en heeft de Koekamp aangewezen als protestlocatie. Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Landbouwminister Carola Schouten wil dat de Tweede Kamer de wet voor de kerstvakantie heeft behandeld, maar de boeren hebben grote bezwaren.

Ook willen de boeren dinsdag naar het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL in Leidschendam rijden waar in de middag nog een manifestatie plaatsheeft. Tijdens de actiedag gelden coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het houden van voldoende afstand.

Heeft u tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd