Nieuws/Buitenland
176844
Buitenland

Levens ontslagen Turkse ambtenaren verwoest

Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

ISTANBUL - De ontslaggolf onder Turkse overheidsmedewerkers na de mislukte staatsgreep in juli vorig jaar heeft de levens van tienduizenden mensen verwoest. Van de meer dan 100.000 politiemensen, militairen, magistraten, artsen, academici en leraren die werden ontslagen, kunnen maar weinigen in hun levensonderhoud voorzien, zegt Amnesty International.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Hun carrières werden abrupt onderbroken en de toegang tot andere banen is hun ontzegd. Ze kunnen evenmin aanspraak maken op sociale voorzieningen. Ontslagen ambtenaren zijn volgens Amnesty aangewezen op hun spaargeld, steun van vrienden en familie, werk in de informele sector of minieme toelages van hun vakbonden.

Onderzoekers van Amnesty spraken met tientallen getroffenen. Niemand van hen had uitleg gekregen over de reden van ontslag, behalve dat er vermoedens waren van banden met terroristische groeperingen.

Door de noodtoestand die kort na de couppoging werd afgekondigd kunnen de Turkse autoriteiten per decreet regeren. Toezicht door het parlement of de rechterlijke macht is er nauwelijks.

De politie in de Turkse hoofdstad Ankara pakte in de nacht van zondag op maandag twee leerkrachten op die in hongerstaking waren om hun baan terug te eisen. Literatuurprofessor Nuriye Gülmen en Semih Özakca namen sinds 9 maart alleen nog water, suiker, zout en vitamine B tot zich, waardoor volgens het persbureau DPA hun gezondheidstoestand kritiek was geworden.