Nieuws/Binnenland
176857
Binnenland

Homostel moet baby na twee weken afstaan

AMTERDAM - Een homostel uit Twente moet een baby na twee weken afstaan aan de draagmoeder, omdat het kind van haar eigen man was en niet van een van de twee mannen. De vrouw die door het homostel als draagmoeder was aangewezen, werd in september zwanger. Ze verrichtte de inseminatiebehandeling zelf met het zaad van een van de mannen. In de tussentijd zou ze volgens afspraak geen onveilige seks met haar eigen man hebben.

De vrouw beviel in mei van dochter Hayley. De vaders waren bij de bevalling aanwezig en namen het meisje na twee dagen mee naar huis. Van te voren was afgesproken dat er na de bevalling een dna-test zou plaatsvinden. Deze maakte duidelijk dat de biologische vader van het baby’tje niet van een van de mannen was, maar de echtgenoot van de vrouw, meldt het AD. Die eiste daarop het toezicht voor Hayley op.

De rechter stelde de vrouw afgelopen vrijdag in het gelijk. Hoewel de mannen de beslissing van de draagmoeder begrijpen, staan zij nu met lege handen. „Wat er is gebeurd, is bizar. Als homo-ouders heb je feitelijk helemaal geen rechten. We respecteren de draagmoeder, maar ons vertrouwen is geschaad”, zegt het stel.