Nieuws/Binnenland
1769041003
Binnenland

LIVE | Van Rijn: eind juni genoeg beschermingsmiddelen voor tweede golf

Ziekenhuizen proberen zo veel mogelijk de reguliere zorg weer op te pakken.

Ziekenhuizen proberen zo veel mogelijk de reguliere zorg weer op te pakken.

Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus gaat wereldwijd richting de 6,5 miljoen. Inmiddels zijn er ruim 380.000 doden te betreuren, van wie er ruim 106.000 in de VS zijn overleden. In ons land vielen tot nu toe 6000 dodelijke slachtoffers. Experts vrezen voor een tweede besmettingsgolf, maar om de economie adem te geven besluiten steeds meer landen de maatregelen te versoepelen. Volg de laatste mondiale ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog, dat voortdurend wordt aangevuld.

Ziekenhuizen proberen zo veel mogelijk de reguliere zorg weer op te pakken.

Ziekenhuizen proberen zo veel mogelijk de reguliere zorg weer op te pakken.

Eind juni zal de voorraad persoonlijke beschermingsmiddelen groot genoeg zijn om een eventuele tweede besmettingsgolf van het coronavirus aan te kunnen. Dat zei minister Van Rijn (Medische Zorg) woensdag tijdens een bezoek aan de centrale opslagplaats van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH).

Van Rijn zei „heel trots” te zijn op de medewerkers van het LCH, en op de „heroïsche” taak die ze de afgelopen maanden hebben verricht. Maar hoewel er van schaarste in beschermingsmiddelen geen sprake meer is, moet de voorraad nog verder groeien.

Met alleen de huidige voorraad zou het hulpmiddelencentrum een paar weken vooruit kunnen, legt Alex van der Putten uit. Hij is verantwoordelijk voor de logistiek en distributie bij het LCH. Maar Van Rijn benadrukt dat er moet worden toegewerkt naar een „ijzeren voorraad”, waarmee zorgverleners drie tot zes maanden van beschermingsmiddelen kunnen worden voorzien. De minister denkt dat het nog wel een half jaar tot een jaar kan duren om dat voor elkaar te krijgen.

Geheime plek

In het verder onopvallende pakhuis in het midden van het land komen alle persoonlijke beschermingsmiddelen aan die via het centrum worden ingekocht. Daar wordt van elke partij een ’sample’ getest. Er zijn momenteel nog drie andere distributiecentra in Nederland. Het is niet uitgesloten dat dit nog toeneemt, naar mate de voorraad van beschermingsmiddelen groeit.

Van iedereen die binnenkomt wordt de temperatuur gecontroleerd. In en rond het gebouw lopen beveiligers rond, zowel particuliere als mensen die onder het ministerie van Justitie vallen. Vanwege de veiligheid wil het ministerie dat er verder zo min mogelijk bekend is over de locatie ’Distributiecentrum 1’.

In totaal zijn er 1,8 miljard persoonlijke beschermingsmiddelen aangeschaft, waar alles onder valt van mondkapjes en mondmaskers, tot handschoenen, schorten en brillen. Daarvan zijn er 155 miljoen tot dusver ontvangen, en ruim 53 miljoen geleverd aan zorgverleners.

De afgelopen maanden kwamen de spullen per vliegtuig naar Nederland, maar inmiddels zijn er ook beschermingsmiddelen op andere manieren onderweg. De eerste trein, die via Rusland naar Nederland rijdt, wordt op 6 juni verwacht. Het eerste schip meert als het goed is op 21 juni aan in Nederland.

De hoofdpunten van het nieuws:

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment:

  • Berget Lewis: ’Corona reden van onze breuk’
  • Demonstranten proberen nachtrust Thaise koning te verstoren met rockband
  • Rechtszaak Delphine tegen (vader) koning Albert uitgesteld

Niet iedereen is blij met de versoepelingen van het reisadvies, zegt reisverslaggever Paul Eldering in de corona-update.