Nieuws/Buitenland
1769517037
Buitenland

Politie Zuid-Afrika staat voor een raadsel na vondst lichamen van 21 jongeren in een kroeg

Politie en hulpdiensten bij de kroeg

Politie en hulpdiensten bij de kroeg

KAAPSTAD - De politie in Zuid-Afrika tast nog altijd in het duister over de doodsoorzaak van 21 jongeren die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de stad Oos-Londen. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee van hen liggen daar maandag nog steeds.

Politie en hulpdiensten bij de kroeg

Politie en hulpdiensten bij de kroeg

De politie spant zich naar eigen zeggen maximaal in om op te helderen wat er precies is voorgevallen. Volgens hulpdiensten werden de lichamen onderuitgezakt gevonden op stoelen, banken en op de vloer, zonder zichtbaar letsel. Het gaat om jongeren tussen de 13 en 17 jaar oud. De meesten waren in de kroeg om het einde van het schooljaar te vieren. Mogelijk zijn ze om het leven gekomen door iets wat ze hebben gedronken, gegeten of gerookt.

De politie dacht in eerste instantie dat er in de kroeg paniek was uitgebroken en dat de tieners daardoor zijn doodgedrukt, maar die theorie wordt nu uitgesloten. Degenen die naar het ziekenhuis zijn gebracht, hadden onder meer last van hoofdpijn, pijn aan borst en rug en ze moesten overgeven.

Overlevenden vertellen aan diverse media dat in de volle tent een sterke en verstikkende geur hing. De 19-jarige Sinovuyo Monyane, die door de kroeg was ingehuurd om drankjes te promoten, zegt tegen persbureau AFP dat ze nog steeds „in de war” is. Ze wilde vanwege de geur naar buiten vluchten, maar dat werd door de drukte bemoeilijkt. Ze hoorde andere mensen schreeuwen dat ze geen adem konden krijgen.

„Toen viel ik flauw”, aldus Monyane. Zij dacht dat er een soort pepperspray was gespoten. Toen ze later wakker werd, zag ze de lichamen op de grond liggen. „Ik had dood kunnen zijn”, zegt ze.