Nieuws
1770054
Nieuws

Belegger schrikt niet van Trump

De aandelenbeurzen hebben een prachtige week achter de rug door de hoop dat de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium geen handelsoorlog zullen ontketenen. En dat terwijl Donald Trump met zijn aankondiging ruim een week geleden beleggers nog deed sidderen.

Macro-econoom Teeuwe Mevissen van de Rabobank wijst erop dat de soep niet zo heet gegeven wordt als deze wordt opgediend. Zo gaat de VS geen importtarieven van 25% en 10% heffen op Canadees en Mexicaans staal en aluminium. Bovendien krijgen andere landen de mogelijkheid ook over een uitzonderingspositie te onderhandelen. Ondanks dreigingen van stevige tegenmaatregelen houden handelspartners zoals de Europese Unie zich gedeisd, om een handelsoorlog te voorkomen.

De gematigde toon die ECB-topman Mario Draghi donderdag aansloeg, hielp het sentiment volgens Mevissen eveneens. „Hij liet weten dat de balans voorlopig niet zal krimpen, wat doet vermoeden dat de ECB volgend jaar met nieuwe uitgiftes blijft komen ter vervanging van aflopende obligaties. Wij denken ook dat de ECB het opkoopprogramma na september met nog zeker drie maanden van maandelijks €10 miljard zal verlengen.”

Het vrijdag uitgebrachte Amerikaanse banenrapport viel ook in goede aarde. Enerzijds kwam de banengroei in februari met 313.000 veel hoger uit dan economen hadden verwacht. Anderzijds bleef de stijging van het uurloon zodanig bescheiden dat de angst voor een oplopende inflatie en daarmee extra renteverhoging in de VS niet toenam.

Na de sterke afgelopen week waarin de AEX 3,5% klom, ziet Mevissen weinig opwaarts potentieel voor aandelenkoersen. „Ik denk dat de markten volatiel zullen blijven en slechts iets verder omhoog gaan.”