Nieuws/Binnenland
1770424885
Binnenland

College Almere stapt op om Floriade-flop

Almere - Vanwege een nieuwe financiële tegenvaller van de Floriade van 34 miljoen euro heeft het Almeerse college donderdagavond haar ontslag ingediend. Dat gebeurde nadat eerder op de dag bekend was gemaakt dat de ambitieuze tuinbouwexpo te maken heeft met dramatische bezoekersaantallen.

Waar ruim twee miljoen betalende bezoekers werden verwacht, ziet de organisatie zich genoodzaakt die bij te stellen naar 1,2 miljoen. Sinds de start bezochten inmiddels 232.500 mensen de groene expo, en dat is ongeveer een derde van het verwachte aantal.

„Nu de bezoekersaantallen zo tegenvallen, vinden wij dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. We bieden daarom vanavond ons ontslag aan.”

Oppositieleider Toon van Dijk van de PVV zei tijdens de raadsvergadering dat „de Floriade failliet is” en dat zijn partij vanaf het eerste begin al heeft gewaarschuwd dat het een financiële strop zou worden. „Dit college is collectief bestuurlijk verantwoordelijk voor het grootste financiële debacle dat deze stad ooit gekend heeft. Mijn fractie spreekt de waardering uit dat het college daarvoor de verantwoording heeft genomen.”

„Ook wij zijn geschokt door het nieuws van vandaag van extra tegenvallers”, reageerde fractievoorzitter Ruud de Jonge van de PvdA. „Wij hebben respect voor de beslissing van het college om op dit moment deze verantwoordelijkheid te nemen.”