Nieuws/Buitenland
1770511
Buitenland

Salah Abdeslam verbreekt stilzwijgen

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

PARIJS - De vermoedelijk enige overlevende dader van de zelfmoordaanslagen die in november 2015 in Parijs zijn gepleegd, Salah Abdeslam, heeft tegenover een Franse rechter een goed woordje gedaan voor een andere verdachte. Het was vrijdag voor het eerst dat Abdeslam zelf het woord nam tegenover personen die zijn belast met zijn vervolging, volgens Franse media.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam

De 28-jarige Fransman die in Brussel is opgegroeid zette de rol van verdachte Ali Oulkadi uiteen. Ali Oulkadi had hem gesmeekt duidelijk te maken dat hij destijds enkel Abdeslam met een auto naar de Brusselse deelgemeente Schaerbeek heeft gereden en verder niks met terroristische aanslagen te maken had. Abdeslam zei dat hij Ali Oulkadi nooit om hulp heeft gevraagd.

Bij een reeks terroristische zelfmoordaanslagen vielen vrijdag 13 november 2015 in Parijs en Saint-Denis circa 130 doden en 350 gewonden. Abdeslam werd in maart 2016 in Brussel aangehouden. Hij staat in België terecht wegens een schietpartij enkele dagen voor zijn arrestatie.