Nieuws
1771582506
Nieuws

Geen uitstel in terreurzaak 'Balie-Syriër' en broer

De broers Alfatah en Abdelaziz al-H. (rechts)

De broers Alfatah en Abdelaziz al-H. (rechts)

SCHIPHOL - De rechtbank ziet geen reden om de strafzaak van 'Balie-Syriër' Aziz A. en zijn broer Fatah uit te stellen. "Het gaat hier om een langlopend proces en zwaarwegende beschuldigingen", aldus de rechter maandag. Hij ziet een "groot belang, ook maatschappelijk" om de zaak op afzienbare termijn af te ronden. De advocaten van de broers hadden om aanhouding gevraagd, maar dat is afgewezen. Dinsdag komt het Openbaar Ministerie met de strafeisen tegen de terreurverdachten.

De broers Alfatah en Abdelaziz al-H. (rechts)

De broers Alfatah en Abdelaziz al-H. (rechts)

De advocaat van Aziz vroeg maandag, bij de hervatting van de omvangrijke zaak, om uitstel. Hij had namelijk door een administratieve fout buiten zijn schuld eerder deze maand een getuige niet kunnen horen, terwijl dat wel de bedoeling was. Deze getuige moet in Duitsland gehoord worden. De rechtbank vreest dat, omdat onduidelijk is op welke termijn een nieuw verhoor gepland zou kunnen worden, de zaak erg veel vertraging op gaat lopen. Het verzoek van de advocaat werd daarom afgewezen.

Terroristische organisatie

Aziz, die in 2017 ineens opdook tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam, wordt samen met zijn eveneens in Nederland neergestreken broer Fatah (44) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Aziz verkeerde volgens het OM in de hoogste regionen van Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende rol had. Hij wordt ook verdacht van het medeplegen van negentien moorden "met terroristisch oogmerk" in 2012 in Syrië.

De 35-jarige Aziz A. ontkent met klem dat hij ooit heeft deelgenomen aan een terroristische organisatie, net als Fatah. De broers werden eind 2018 enkele maanden na elkaar opgepakt en zitten sindsdien in voorlopige hechtenis.

Aziz is de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.

In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol is de hele week uitgetrokken voor de behandeling van de zaak, die in maart al was begonnen. Dinsdag komen de strafeisen, donderdag en vrijdag zijn beide advocaten aan de beurt. Woensdag is vooralsnog een reservedag.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop