Nieuws/Binnenland
177194
Binnenland

Badmeester: ’er konden twee meisjes niet zwemmen, maar wie dat waren, wist ik niet’

Geen extra toezicht op verdronken Salam (9)

De ouders en het zusje van de kleine Salam overmand door verdriet.

De ouders en het zusje van de kleine Salam overmand door verdriet.

UTRECHT - Hoewel de 9-jarige Salam, die in september 2015 verdronk na het schoolzwemmen, geen Nederlands sprak en amper kon zwemmen, hebben de vijf aanwezige toezichthouders amper op het meisje gelet. „Ik wist dat er twee meisjes niet konden zwemmen. Maar wie dat waren, dat wist ik niet”, zei badmeester Maria B. maandag in de Utrechtse rechtbank. Samen met Sandra B. gaf zij zwemles in ’t Gastland in Rhenen, waar het drama zich voltrok.

De ouders en het zusje van de kleine Salam overmand door verdriet.

De ouders en het zusje van de kleine Salam overmand door verdriet.

Samen met nog drie toezichthouders moeten de twee vrouwen vandaag voor de rechter verschijnen, na maandenlang onderzoek van het Openbaar Ministerie. Het OM verwijt de vijf nalatigheid. Ook zouden zij onoplettend zijn geweest en zouden ze onvoldoende toezicht hebben gehouden. Dat die gedachte klopt, bleek maandag toen de twee badmeesters in kwestie werden gehoord.

Lees ook: Toezicht schooluitjes staat ter discussie

De dood van Salam had voorkomen kunnen worden. Zo mocht ze na het schoolzwemmen vrij zwemmen en belandde ze ongezien in het diepe bad. Daar werd ze even later levenloos aangetroffen. Een van de verdachte badmeesters, Marja B., zei maandag in de rechtbank dat badmeesters standaard langs het bad lopen. „Maar niet bij vijf minuten.”

Ook zagen de badmeesters niet dat het meisje met een groepje leerlingen bij de duikplank stond. Salam droeg een roze badpak en een legging, maar viel de twee vrouwen niet op. Of het meisje wist dat ze niet in het diepe mocht, is niet duidelijk. Marja B. wist naar eigen zeggen niet dat het meisje geen Nederlands sprak. Ze wist dat er twee meisjes waren die niet konden zwemmen. Wie dat waren, wist ze niet, zei ze in de rechtbank.

De drie toezichthouders worden maandagmiddag gehoord.

Volg de zaak live via onze verslaggever Saskia Belleman.