Nieuws/Buitenland
177242
Buitenland

’Ongepland’ bezoek Poetin aan Macron

Vladimir Putin

Vladimir Putin

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin zal nog voor het eind van de maand de Franse leider Emmanuel Macron ontmoeten als onderdeel van een ’ongepland’ bezoek aan Parijs. Dat meldden Russische media maandag.

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Poetin zal de nieuw gekozen president Macron zien tijdens zijn bezoek ter gelegenheid van de officiële opening van een tentoonstelling over de vroegere Russische heerser Peter de Grote. Een hoge functionaris van het Kremlin zei tegen de Russische krant Kommersant dat de twee mannen elkaar ontmoeten op 29 mei als onderdeel van Poetins „volledige agenda.”

De tentoonstelling ’Peter de Grote: een tsaar in Frankrijk’ loopt tot eind september in het Groot Trianon bij het paleis in Versailles. Het speciale evenement viert de driehonderdste verjaardag van het eerste bezoek van tsaar Peter aan Frankrijk en het begin van volledige diplomatieke betrekkingen tussen de twee staten.

Gespannen betrekkingen

De betrekkingen tussen Parijs en Moskou waren in toenemende mate gespannen onder de voormalige president François Hollande. Poetin zag af van zijn laatste geplande bezoek in oktober nadat Hollande had laten weten alleen over Syrië te willen praten.

Poetin en Macron spraken in hun eerste telefoongesprek op 18 mei af om de discussies over Oekraïne en Syrië voort te zetten, ondanks hun tegenstrijdige standpunten.

’Rusland is klaar voor eerste stap’

In een interview met het tijdschrift Challenges zei de Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, dat Moskou hoopt dat Macron zijn autonomie laat zien ten opzichte van Hollande. „Rusland is klaar de eerste stap te zetten met de nieuwe Franse president, om het wederzijdse wantrouwen van de afgelopen jaren te overwinnen”, zei hij.