1772428
Binnenland

’Aangifte van meineed tegen collega’s Poch’

Julio Poch

Julio Poch

AMSTERDAM - De Argentijnse rechtbank die piloot Julio Poch in november vrijsprak van het uitvoeren van vluchten des doods, wil aangifte van meineed doen tegen de drie piloten die volgens de rechters een valse getuigenverklaring tegen hem aflegden.

Julio Poch

Julio Poch

Dat staat volgens NRC Handelsblad te lezen in de schriftelijke motivering van het vonnis. Poch werd eind vorig jaar als enige van de 54 verdachten in het grote ESMA-proces tegen verdachten van oorlogsmisdaden, unaniem vrijgesproken door de drie rechters. Na zijn vrijlating zei een van de magistraten tegen de ex-Transavia piloot ,,dat hem groot onrecht was aangedaan.”

Poch werd in 2009 na zijn laatste vlucht voor zijn pensionering aangehouden door de Spaanse politie en uitgeleverd aan Argentinië. De verdenking dat hij tijdens het militaire regiem van Videla tegenstanders uit het vliegtuig gooide, rees na verklaringen van zijn Transavia-collega’s Tim Weert, Jeroen Engelkes en Edwin Reijnoudt Brouwer.

Tijdens een etentje op Bali vatten de piloten opmerkingen en gebaren van Poch op als een bevestiging dat hij doodsvluchten had uitgevoerd. Julio Poch heeft dat zelf altijd ontkend.

Acht jaar

Poch zat acht jaar achter de tralies in Buenos Aires voordat de rechtbank tot de vrijspraak kwam.

De motivering van de vonnissen in de 54 zaken telt 12.000 pagina’s. In het vonnis schrijven de rechters dat de verklaringen van de drie piloten in de loop der jaren ,,alarmerend wijzigden” en negatiever werden voor Poch. Volgens NRC willen de rechters bij een ander tribunaal aangifte wegens meineed doen tegen de drie Nederlandse piloten.

Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat de Nederlandse overheid niet langer kan volhouden dat het geen rol heeft gespeeld bij de Argentijnse strafzaak als dit inderdaad in het vonnis staat. Knoops beschikt nog niet over de vertaling. De advocaat stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de schade die Poch leed. De Staat liet eerder weten nog niet op die aansprakelijkheidsstelling te willen reageren zolang de motivering van het vonnis er niet was.