Nieuws/Binnenland
1772521
Binnenland

Dialooghuizen en gaybrapaden vooral modegril ambtenaren

Amsterdam - Het strooien met regenboogzebrapaden, homoseksuele stoplichten en genderneutrale wc’s is een politieke hobby met nauwelijks maatschappelijk draagvlak. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf.

Vooral in de Randstad, maar ook erbuiten maken gemeentebesturen zich steeds drukker over ’diversiteitsbeleid’ en het voorkomen van ’uitsluiting’. Gaybrapaden, interculturele dialooghuizen en genderneutraal taalgebruik zijn in talloze gemeenten in zwang.

Maar op de vraag van wie dat eigenlijk moet, komt nergens een concreet antwoord. „We kijken naar talent in plaats van naar verschillen”, stelt de Amersfoortse ’diversiteitsambtenaar’ Marjanne van Loon op de vraag waar regenboogkleurige betonpaaltjes voor het station goed voor zijn.

Uit niets echter blijkt dat het uitdijende diversiteitsbeleid wortels in de samenleving heeft. Gemeenten die hun ambtenaren vragen voortaan genderneutrale taal te gebruiken, doen dat niet op verzoek van inwoners. „Het is voor de bühne, om te laten zien hoe modern ze wel zijn”, verzucht fractievoorzitter Han IJssennagger van Bilts Belang.

De trend komt uit Amerika overwaaien, ziet cultuurfilosoof Sebastien Valkenberg, die de modegril vergelijkt met het ’maakbaarheidsideaal’ van de jaren 70.