Nieuws/Binnenland
1772545
Binnenland

Alarmsysteem Rabofiliaal Oudenbosch uitgeschakeld

Kluisjesrovers hadden alle tijd: 24 uur in gebouw

Oudenbosch - De kluisjesrovers die toesloegen in de Rabobank van Oudenbosch, namen alle tijd om kostbaarheden uit safeloketten te verzamelen. Uit een eerste tijdlijn die politie en Openbaar Ministerie hebben gemaakt, komt naar voren dat ze zo’n 24 uur in het gebouw zijn geweest.

Dat meldt een goed ingevoerde bron rond het onderzoek. De rovers zijn, zo staat nu vast, op zaterdag 3 maart begonnen met de klus en gingen zondag weer weg. Het alarmsysteem is uitgeschakeld, zodat niemand lucht kreeg van de roof. Maandagochtend ontdekte een medewerker van het Brabantse filiaal dat de ondergrondse kluisjesruimte was gekraakt, waarna de politie werd gealarmeerd. Die maakt met vijftien rechercheurs en forensisch specialisten jacht op de criminelen.

Hels karwei

Het blijkt een hels karwei voor het filiaal om in kaart te brengen wie gedupeerd zijn. Vaststaat dat er tussen de 300 en 350 van de zeshonderd boxen zijn gekraakt.

„We zijn nog aan het inventariseren of ze ook echt allemaal zijn leeggeroofd. Het is een tijdrovend proces”, zegt een woordvoerder van de bank. Gedupeerden wordt gevraagd niet naar de politie te stappen. „We zijn druk bezig met het onderzoek. Als we dan ook nog tijd moeten steken in het opnemen van tientallen of honderden aangiften, dan gaat dat ten koste van de capaciteit”, zegt Willem-Jan Uytdehage van de politie Zeeland-West-Brabant. De Rabobank gaat met een soort inventarisatielijst uiteindelijk naar de politie om aangifte te doen.

De ervaring uit eerdere kluisjesroven in de jaren negentig leert dat lang niet alle gedupeerden zich melden. Toen in 1998 de kluisruimte van de ABN Amro in Eindhoven werd gekraakt, braken criminelen 583 kluisjes open. Slechts 287 kluishouders deden toen aangifte. Die gaven voor ruim 2,5 miljoen euro aan gestolen goudstaven, geld, sieraden en waardepapieren op. Justitie vermoedde dat de totale buit veel groter was.

Zwartspaarders

Er zijn mensen die er geen belang bij hebben dat bekend wordt wat ze in de safeloketten hebben ondergebracht. Dat zijn ’zwartspaarders’, maar ook criminelen die drugs, wapens, cash of waardevolle spullen bij de bank stallen. Politie en justitie vermoeden dat de buit in Oudenbosch vele miljoenen euro’s bedraagt. De ’Oudenbosch-kraak’ zou een van de grootste bankroven uit de naoorlogse geschiedenis kunnen zijn. Ook nu is een enorme hoeveelheid goudstaven meegenomen. Het goud kan eenvoudig worden omgesmolten en laat geen spoor achter.

De bank blijft voorlopig dicht. De rovers lieten een enorme puinhoop achter in de ondergrondse kluisruimte. „Achtergelaten bezittingen van klanten liggen door elkaar. Wat is nu precies van wie? Het wordt een hele klus om dat uit te zoeken”, zegt Rabo-woordvoerder Hendrik Jan Eijpe.

De dieven hebben om precies te zijn ruim vijfduizend kostbare spullen achtergelaten op de grond en in de opengebroken kluisjes. Dat staat in een brief te lezen die de kluiseigenaren maandag krijgen van de Rabobank. Daarin worden ze geïnformeerd over de procedures die volgen. Veel klanten zijn boos op de bank. Die zou hen veel te lang in onwetendheid hebben gelaten.