Nieuws/Binnenland
177257
Binnenland

’Valkuil is dat ze lekker schrijven, terwijl het inhoudelijk niet klopt’

Docent vreest hoogmoed voor de val

V.l.n.r. Docente Maaike Sierhuis, Giovanni, Vivian en Shayenne.

V.l.n.r. Docente Maaike Sierhuis, Giovanni, Vivian en Shayenne.

De kandidaten van het havo-vak Maatschappijwetenschappen (MAW) kwamen maandagmorgen redelijk opgelucht naar buiten op het Alkmaarse Jan Arentsz.

V.l.n.r. Docente Maaike Sierhuis, Giovanni, Vivian en Shayenne.

V.l.n.r. Docente Maaike Sierhuis, Giovanni, Vivian en Shayenne.

Maar vakdocent Maaike Sierhuis vreest dat sommige leerlingen misschien te positief zijn. „Bij dit vak is het echt een kwestie van goed lezen. De valkuil is dat ze vaak denken lekker aan het schrijven te zijn, terwijl het inhoudelijk onjuist is.”

Want er zaten best wat pittige opgaven tussen, zoals vraag 7 over de politie en sociale media waarbij vrij ingewikkeld gevraagd werd naar de kenmerken van massacommunicatie en interpersoonlijke communicatie. „Die was inderdaad lastig”, zegt Giovanni. „Ik vond alle vragen ruk trouwens. Dit was weer zo’n examen met veel begrijpend lezen-vragen, waarbij inzicht wordt gevraagd. De onderwerpen boeien me gewoon niet. Misschien alleen de vragen over criminaliteit.”

Ver van bed

Docent Sierhuis vindt ook dat er veel vragen waren over de politieke besluitvorming. „Dat staat zo ver van hun bed. En dit geval was het niet de Haagse besluitvorming, maar gingen de vragen over de Europese Unie. Nog verder van hun bed. Daarnaast kwamen de onderwerpen massamedia en criminaliteit aan bod. Dat laatste spreekt ze nog het meeste aan denk ik.”

Qua lengte was het examen goed te doen, vindt Sierhuis. En dat vinden Vivian en Shayenne ook. „Bij mij ging het echt goed hoor. Ik heb veel examentrainingen gedaan en deze toets was veel gemakkelijker dan ik had verwacht.” Vivian kon de meeste vragen ook wel invullen, een paar vragen maar niet.

Voor alle drie de kandidaten zitten de examens er nu op. Ze nemen ook alle drie een ’tussenjaar’. Giovanni gaat een half jaar werken en reizen en wil daarna bij de politie of bij defensie. Vivian gaat in het komende half jaar haar portfolio samenstellen voor de illustratie- en animatieopleiding in Rotterdam. En Shayenne reist naar Kroatië en Indonesië om uiteindelijk in Zuid-Korea de Koreaanse taal te gaan studeren.