Nieuws/Binnenland
1772632
Binnenland

PvdA-leider wil seksuele intimidatie uitbannen

Asscher: ’Sissen naar dames nu echt aanpakken’

Asscher wil het liefst een landelijk verbod op sissen en andere vormen van seksuele intimidatie.

Asscher wil het liefst een landelijk verbod op sissen en andere vormen van seksuele intimidatie.

Den Haag - Mannen die vrouwen op straat lastigvallen met gesis en ander hinderlijk gedrag, zijn de inzet bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat in zoveel mogelijk gemeenten snel een plaatselijk verbod komt op dit soort seksuele intimidatie. De sociaaldemocraat werkt ondertussen aan een landelijk verbod en stuurt zijn initiatiefwet daarover vandaag naar de Raad van State.

Asscher wil het liefst een landelijk verbod op sissen en andere vormen van seksuele intimidatie.

Asscher wil het liefst een landelijk verbod op sissen en andere vormen van seksuele intimidatie.

In Amsterdam en Rotterdam is het lokale verbod al ingevoerd. De twee steden handhaven het nu nog niet met boetes, maar hoewel de maatregel nog in de kinderschoenen staat, wil Asscher dat de rest van het land dit beleid overneemt. Hij roept in elk geval alle PvdA-fracties in het land op om alvast te proberen het in de plaatselijke verordening opgenomen te krijgen. Het CDA doet bijvoorbeeld hetzelfde bij zijn raadsleden en daarmee staat het thema bij de lokale verkiezingen duidelijk op de kaart.

Circa driekwart van de dames krijgt ooit te maken met deze intimidatie, bleek uit eerder onderzoek. In Breda, waar PvdA-Kamerlid Attje Kuiken woont, is er frustratie over de huidige situatie. „De politie kreeg telkens meldingen dat vrouwen dingen werden nageroepen, steeds voor hetzelfde café, maar kon er eigenlijk niks aan doen”, zegt Kuiken. Hetzelfde gebeurde bij een homobar waar bezoekers dingen naar hun hoofd krijgen als ze buiten stonden. Uit onderzoek blijkt ook dat slachtoffers gedrag en hun kleding hierdoor aanpassen.

Het zijn eigenlijk vooral mannen die zich er schuldig aan maken, weet Asscher. En allochtonen? „Zeker. Testosteron bij jongens die thuis niet goed hebben geleerd dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn. En dat respect voor een vrouw ook respect is voor een vrouw die er anders uitziet dan je eigen zus.” Maar volgens Asscher komt het overal voor, hij noemt ook ’de dronken Engelse toerist in een voetbalshirt’ die zich schuldig maakt aan seksuele intimidatie. „We mogen het nooit accepteren, het heeft een enorme impact op vrouwen.”

Asscher wil daarom een landelijk verbod op seksuele intimidatie. Dan is een vrouw niet afhankelijk van de vraag of haar gemeenteraad deze regel al heeft ingevoerd of niet. „Een vrouw in Utrecht moet net zo gevrijwaard blijven van seksuele intimidatie in de openbare ruimte als in Rotterdam.”

Aan de wet voor een landelijk verbod sleutelde de PvdA afgelopen jaar, maar vandaag is die klaar om ingediend te worden bij de Raad van State. Wederom komt de PvdA vlak voor verkiezingen met nieuws over deze wet, zullen mensen cynisch opmerken. „Helemaal prima. Dan hebben ze dat gezegd en dan wil ik daarna graag weten of ze het steunen”, reageert Asscher.

Steun is er, maar voorzichtig. Het CDA dient de wet mede in en PVV en CU zeggen het idee ook te steunen. „Alles wat sissende Marokkaantjes van de straat houdt, vinden we prima”, zegt PVV-Kamerlid Gidi Markuszower onomwonden. Andere partijen zoals VVD en GL vinden het idee sympathiek, maar willen de uitwerking van de wet nog bestuderen. D66 heeft, net als SP en GL, onder meer vragen over de handhaafbaarheid.

Asscher vindt het ’flauw’ om vanwege de lastige handhaafbaarheid maar af te zien van een verbod. Dat doen we bij andere strafbare feiten ook niet. „Het geeft ons in elk geval de mogelijkheid om te handhaven. Bijvoorbeeld op een plek waar veel klachten zijn en waar vrouwen niet meer langs durven ’s avonds.” En dat kan echt helpen volgens de PvdA’er. „Fietsenlichtjes gaan ook branden als je een tijdje consequent handhaaft.” Hij vraagt bovendien sowieso om achtduizend agenten erbij.