Nieuws/Buitenland
1773047
Buitenland

Hogeschool Gent dient klacht in

’Mogelijk ook Belgische vrouwen stiekem gefilmd in kleedkamer’

GENT - Op de beelden die eerder deze week opdoken van honderden vrouwen in sauna’s, zwembaden, kleedkamers en andere openbare plaatsen, staan mogelijk ook Belgische slachtoffers. Op de beelden die de NOS onderzocht, meent een twitteraar de kleedkamer van de sporthal van Hogeschool Gent te herkennen. De HoGent heeft inmiddels een klacht ingediend.

NOS-journalist Joost Schellevis bracht de bal aan het rollen na een oproep op Twitter. Om de plekken te identificeren waar de voyeuristische beelden gemaakt werden, postte hij een aantal screenshots op Twitter. Op de beelden is een plastic bekertje van het Belgische biermerk Grisette te zien, wat de journalist deed vermoeden dat het om een plaats in België ging. Een opmerkzame twitteraar merkte dat de blauwe tegels op de beelden wel heel erg lijken op die van de sporthal van de Hogeschool Gent.

De beelden van de vrouwen die stiekem gefilmd werden staan op een Nederlands internetforum. Daarop staan heel wat filmpjes en foto’s in onder meer sauna’s, zwembaden en kleedkamers. Zo staan er ook beelden op van het Nederlandse vrouwenhandbalteam dat zich omkleedt om naar de sauna te gaan.

Mogelijk werden er ook beelden gemaakt in de kleedruimtes van campus Schoonmeersen van de HoGent. De school diende daarom een klacht in tegen onbekenden bij de politie, zegt woordvoerder Johan Persyn tegen Het Nieuwsblad.

Privacy

„We hebben het vannacht vernomen en hebben zaterdagochtend meteen een klacht ingediend.” Of de beelden daadwerkelijk op de campus Schoonmeersen zijn gemaakt en hoe ze zijn gemaakt maakt deel uit van het onderzoek. „In alle geval lijkt het er wel zo op en dus hebben wij ook onmiddellijk alle zaalwachters de opdracht gegeven om te controleren of er geen camera’s zijn opgehangen en ook om extra alert te zijn om onze bezoekers hun privacy te garanderen. We krijgen immers zo’n 5 à 6.000 bezoekers per week op bezoek, internen en externen. Dergelijke incidenten willen we uiteraard vermijden en we nemen de privacy van onze bezoekers zeker en vast ter harte.”

De beelden in kwestie gaan rond op een Nederlands voyeuristisch forum. De site heeft ruim 170.000 geregistreerde leden en heeft zo’n 200.000 video’s staan.