Nieuws/Buitenland
1773158
Buitenland

May heeft kabinet bij elkaar geroepen

Na aanslag zenuwgas op Skripal: spoedberaad over sancties tegen Rusland

LONDEN - Premier Theresa May bereidt stappen voor tegen Rusland, na de zenuwgasaanval op de Russische oud-spion Sergei Skripal (66) en zijn dochter Yulia (33). Op de begraafplaats bij het graf van de moeder van Skripal en zijn zoon Alexander wordt ondertussen gezocht naar sporen. Zij overleden enkele jaren geleden.

May overlegt met leden van haar kabinet over mogelijke strafmaatregelen tegen Rusland, als blijkt dat het land met de aanslag te maken heeft gehad. Ze hoopt maandag meer duidelijk te verschaffen. Ze heeft al laten weten dat de sancties niet mals zullen zijn. De minister van Binnenlandse Zaken, Amber Budd houdt dan ook een spoedberaad over het onderzoek. Onder andere Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) is hierbij aanwezig.

Salisbury wemelt momenteel van agenten en militairen, melden Britse media. Het graf van de moeder van Skripal, Liudmila, wordt niet opgegraven, heeft de politie laten weten. Ook op andere plekken wordt naar sporen gezocht door specialisten en soldaten.

Ontkenning

Bovendien zal de politiewagen van agent Nick Bailey ondersteboven worden gekeerd. Zijn auto stond bij het ziekenhuis geparkeerd. Hij kwam met het zenuwgas in aanraking toen hij zich ontfermde over vader en dochter Skripal en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Moskou heeft tot dusverre alle betrokkenheid ontkend.

Moeder Liudmila overleed in 2012 op 59-jarige leeftijd aan kanker. Zoon Alexander (43) overleed vorig jaar maart in St. Petersburg aan een leverziekte.