Nieuws/Binnenland
177336872
Binnenland

Twentenaren gaan corona-app testen

DEN HAAG - Enkele honderden inwoners van Twente gaan een week lang de coronawaarschuwingsapp testen waaraan het kabinet werkt. De praktijktest kan volgende week donderdag beginnen, laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.

De app in aanbouw werkt goed, hebben eerdere tests door militairen volgens De Jonge uitgewezen. De bluetooth-technologie waarschuwt volgens hem met „een aanzienlijke betrouwbaarheid” als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmet persoon is geweest.

Uit de nieuwe proef met een „representatieve groep” Twentenaren moet blijken of de telefoonsoftware gemakkelijk is te installeren en de bewoordingen geen misverstanden oproepen. Ook krijgen gebruikers een gesimuleerd bericht dat ze besmet zijn of in contact zijn geweest met een patiënt, en wordt bekeken hoe zij daarop reageren.

Vervolgens moet de app nog wat veiligheidstests doorstaan en akkoord krijgen van de Autoriteit Persoonsgegevens, die over de privacy waakt. De app wordt ook voorgelegd aan een aantal specifieke doelgroepen, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer. Mogelijk krijgen ook journalisten de kans om de app te downloaden om zo een kijkje te kunnen nemen, melden ingewijden. Half juli wil het kabinet beslissen of Nederland de app gaat gebruiken.

De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij virus het op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Eerder deze maand probeerden militairen in een oefendorp uit of de app inderdaad alarm slaat als de gebruiker gevaarlijk dicht bij een besmette ander is geweest, en dat niet doet als van besmettingsgevaar geen sprake was. Ze speelden allerlei voorvallen uit het dagelijkse leven na om te testen of de app dan goed zijn werk doet.