Nieuws/Buitenland
177339
Buitenland

Trump: Iran moet steun terroristen stoppen

Donald Trump

Donald Trump

JERUSALEM - De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat Iran onmiddellijk moet stoppen met zijn financiële en militaire steun aan „terroristen en milities.” Hij herhaalde ook dat het land nooit atoomwapens mag bezitten. Trump maakte zijn opmerkingen tijdens een ontmoeting in Jerusalem met de Israëlische president Reuven Rivlin.

Donald Trump

Donald Trump

„Het is belangrijk dat de Verenigde Staten en Israël met één stem verklaren dat Iran nooit een kernwapen mag bezitten en dat het met zijn dodelijke financiering, opleiding en uitrusting van terroristen en milities moet stoppen en wel onmiddellijk”, zei Trump.

De Verenigde Staten merken Iran aan als „staatssponsor van terrorisme”. Volgens de VS heeft Teherans steun aan de burgeroorlog van de Syrische president Bashar al-Assad, de Houthi-rebellen in de burgeroorlog van Jemen en aan de milities van de sjiitische Hezbollah in Libanon de destabilisering van het Midden-Oosten in de hand gewerkt.

’Dreiging van Iran’

In zijn toespraak in de residentie van Rivlin zei Trump dat hij sterk was aangemoedigd door zijn gesprekken met moslimleiders in Saoedi-Arabië. „Velen van hen hebben hun wil uitgesproken om het terrorisme en de verspreiding van radicalisering te beëindigen. Veel moslimlanden hebben al stappen ondernomen om deze weg in te gaan. Er is een groeiend besef onder uw Arabische buren dat er een gemeenschappelijk belang is tegen de dreiging van Iran”, aldus Trump.

Iran beschuldigde de VS maandag op zijn beurt van wapenverkoop aan „gevaarlijke terroristen” in het Midden-Oosten en van verspreiding van „Iranofobie” om de Arabische staten aan te moedigen wapens te kopen, meldde de staatstelevisie.