Nieuws/Binnenland
1773463
Binnenland

Weer Urkers gepakt met drugs

URK/STOCKHOLM - Opnieuw wordt Urk in verlegenheid gebracht door de arrestatie van inwoners van het dorp, wegens grootschalige drugssmokkel. In Zweden zijn de broers Jakob en Piet K. gepakt met een grote partij drugs.

Dat bevestigen meerdere bewoners van het dorp, uit de directe omgeving van de broers. De arrestatie is het gesprek van de dag in het vissersdorp, dat veelvuldig in het nieuws kwam vanwege de aanhouding van Urker vissers in juni vorig jaar.

De bemanning van een schip en later nog twee andere Urkers werden gepakt in verband met de smokkel van 261 kilo cocaïne. De Amsterdamse topcrimineel Naoufal ’Noffel’ F. tegen wie vrijdag 20 jaar cel werd geëist voor het opdracht geven voor een liquidatie, zou de smokkel met de ’cokekotter’ Z181 hebben gearrangeerd.

Exacte details over de aanhouding van de broers zijn niet bekend. Ze zouden de drugs in een auto hebben vervoerd. De twee zitten nog vast.

Aanklager Koos Plooij van het openbaar ministerie, die het onderzoek Blies naar de ’cokekotter’ leidt, waarschuwde de burgemeester van Urk in november nog. Hij sprak van infiltratie van het dorp door de keiharde drugsmaffia. Hij noemde de infiltratie erg zorgwekkend. Onlangs zijn gesprekken gevoerd door justitie met de burgemeester waarin de drugssmokkel en ondermijnende criminaliteit zijn besproken.

Tips? Mail ons: nieuwsdienst@telegraaf.nl