Nieuws/Binnenland
177370
Binnenland

Uitstel beroepszaak Nederlander in China

PEKING - De Nederlander Harm Fitié (45), die in China vastzit op verdenking van de moord op zijn buurman, blijft voorlopig in de gevangenis. De deadline voor de uitspraak in zijn beroepszaak is uitgesteld tot 24 juli. Fitié ontving dat bericht in zijn cel in Peking.

De in China wonende Fitié is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor doodslag. Zijn buurman viel twee jaar geleden van het dakterras van zijn woning. Ondanks hardnekkige ontkenningen van de Nederlander, oordeelde de rechter dat hij de man van het terras had geduwd. Op 1 december diende het hoger beroep.

Volgens de advocaat van de Nederlander, Wang Fu, is het uitstel van de uitspraak in hoger beroep niet ongebruikelijk. Toch is het een klap voor Fitié, blijkt na bezoek van een medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gevangenis in Peking

Fitié wacht dat beroep af in een gevangenis in de Chinese hoofdstad, waar na aandringen van de ambassade de omstandigheden iets zijn verbeterd. Hij mag nu bijvoorbeeld dagelijks 15 minuten naar buiten. Om een ’compromis’ te bewerkstelligen betaalde Fitiés familie 68.000 euro aan de familie van de overleden man ter compensatie. Dat mocht tot nu toe niet baten.

Op verzoek van de Nederlandse regering heeft een onafhankelijk expert, een zogeheten vertrouwensadvocaat, onderzocht of het proces eerlijk is verlopen. Het rapport van die expert heeft de regering ertoe aangezet om zowel schriftelijk als mondeling opheldering te vragen aan de Chinese autoriteiten, zo laat Buitenlandse Zaken weten.