Nieuws/Binnenland
1773704
Binnenland

Minister Kaag brengt bezoek crisisregio Congo

Minister Sigrid Kaag in gesprek met De Telegraaf.

Minister Sigrid Kaag in gesprek met De Telegraaf.

DEN HAAG - Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bezoekt maandag en dinsdag de Democratische Republiek Congo (DRC). Ze zal onder meer gaan naar de crisisregio Tanganyika in het oosten van het land.

Minister Sigrid Kaag in gesprek met De Telegraaf.

Minister Sigrid Kaag in gesprek met De Telegraaf.

„In Congo woedt een vergeten conflict. Met miljoenen ontheemden, doden en gewonden. Seksueel geweld, ziektes en ondervoeding leveren een hartverscheurend beeld op. Ondanks herhaaldelijke pogingen om vrede en veiligheid in het land te brengen, laait geweld tussen strijdgroepen steeds weer op. Met als gevolg één van de ernstigste rampen van dit moment. Maar we kunnen deze mensen niet in de steek laten”, aldus Kaag.

Congo kent een geschiedenis van geweld en conflict. „Alleen al in de periode 1998-2006 zijn ruim vijf miljoen mensen omgekomen. En opnieuw is de situatie kritiek. Door mensenrechtenschendingen komen dagelijks mensen om.”

45 miljoen euro

In Kinshasa spreekt de minister leden van de Congolese regering, maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van Monusco, de vredeshandhavingsmissie van de VN in Congo. In Tanganyika ontmoet Kaag ontheemden, hulpverleners en lokale autoriteiten.

In de afgelopen vijf jaar is door de internationale gemeenschap in totaal 2,8 miljard dollar aan noodhulp beschikbaar gesteld. Nederland heeft sinds 2013 ongeveer 45 miljoen euro vrijgemaakt voor de Congolese bevolking. Kaag zal haar ervaringen tijdens de reis in een plan van aanpak verwerken. Dat zal halverwege mei worden gepresenteerd.