Nieuws/Buitenland
1774203
Buitenland

'Europa behandelt VS heel slecht'

Trump sneert naar EU

Amsterdam - Terwijl Tata Steel alles op alles zet om onder de Amerikaanse importheffingen op staal uit te komen, lijkt president Trump de mening toegedaan dat Europa vooral niet moet zeuren. Dat schrijft hij op Twitter. Zijn uitspraken komen op een pikant moment, want de EU en de VS zijn nog volop in onderhandeling.

De importheffingen op staal en aluminium zijn Europa een doorn in het oog. Ze treffen onze industrie keihard. Dat geldt zeker voor het Nederlandse bedrijf Tata Steel, dat in de Verenigde Staten trouwe klanten heeft. Het bedrijf vroeg de afgelopen dagen om een uitzonderingspositie, zoals Trump volgens de regels mogelijk maakte, maar in het algemeen heeft Trump weinig compassie met Europa.

Dat laat hij zaterdag opnieuw blijken. "De Europese Unie, prachtige landen die de VS heel slecht behandelen qua handel, zijn aan het klagen over importheffingen op staal en aluminium. Als zij hun vreselijke barrières en importheffingen voor Amerikaanse goederen laten vallen, zullen wij hetzelfde doen. Zo niet, dan zullen we auto's en zo gaan belasten. EERLIJK!"

Daarmee lijkt Trump nogmaals te benadrukken een handelsoorlog niet te schuwen. Overigens zou de EU net zo onbevreesd moeten zijn, zo stelt het Duitse onderzoeksinstituut Ifo, en met gepaste maatregelen moeten reageren. Dat instituut geeft Donald Trump wel gelijk over zijn kritiek op de Europese importheffingen op bijvoorbeeld auto's: de VS hebben lagere heffingen dan de EU. Directeur Felbermayr hint erop dat beide kemphanen de importtarieven omlaag zouden moeten gooien.

De tweet van Trump komt vrij ongelegen voor de Europese Unie, want handelscommissaris Cecilia Malmström moet volgende week opnieuw om de tafel met haar Amerikaanse collega Robert Lighthizer. Eerstgenoemde probeert Europa te vrijwaren van consequenties. Zaterdag stelde de Europese Commissie nog dat Europa en Japan 'verwachten te worden vrijgesteld', hoewel de gesprekken nog 'geen doorbraak' hadden opgeleverd.