Nieuws/Binnenland
177456
Binnenland

Nederlandse roofvogel beveiligt NAVO-top

Een buizerd

Een buizerd

BRUSSEL - Nederland draagt ook een steentje bij aan de beveiliging van de NAVO-top die donderdag in Brussel plaatsvindt. Een roofvogel van de Nederlandse politie wordt ingezet om eventuele drones uit de lucht te halen.

Een buizerd

Een buizerd

De bijeenkomst van 29 regeringsleiders en staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump, gaat gepaard met een enorme veiligheidsoperatie. De Belgische politie zet naar schatting ongeveer 2000 man in, en Trump neemt ook enkele honderden veiligheidsmedewerkers mee.

ZIE OOK: Politie zet roofvogels in tegen drones

Luxemburg helpt mee met de handhaving van de openbare orde. De Benelux-inzet is mogelijk door het politieverdrag dat de drie landen in 2004 sloten. Daardoor mogen agenten ook over de grens identiteitscontroles uitvoeren, verdachten achtervolgen en patrouilleren. Hoeveel agenten Nederland en de andere landen precies inzetten, willen de Benelux en de Nederlandse politie om veiligheidsredenen niet bekendmaken.

Vaker roofvogels ingezet

De politie in Nederland zet tegenwoordig vaker roofvogels in om vliegende objecten zoals drones in de lucht te onderscheppen. Zo werd er bijvoorbeeld vorige week één achter de hand gehouden in de omgeving van het Stadhuisplein in Rotterdam tijdens de huldiging van Feyenoord.

De politie heeft kuikens van de Amerikaanse zeearend aangeschaft. Deze eigen kweek kan vanaf volgende zomer op drones gaan jagen. De politie leidt ook vogelgeleiders op.