Nieuws/Binnenland
1774916299
Binnenland

’Alle journalisten werden bekogeld met stenen’

Cameraploeg PowNed belaagd door activisten in Lützerath, omroep doet aangifte

LÜTZERATH - Een cameraploeg van omroep PowNed is zaterdag bij het protest tegen de bruinkoolwinning in het Duitse Lützerath belaagd door een groep activisten. Dat zegt omroepvoorzitter Dominique Weesie, die daarmee eerdere berichtgeving van de NOS bevestigt. De omroep doet aangifte.

De activisten droegen een vlag bij zich van de extreemlinkse beweging Antifa, beschrijft de NOS. De cameraman in kwestie heeft last van zijn hand en de camera is beschadigd, verder zijn de cameraman en de verslaggever ongedeerd.

Niet alleen het PowNed-team werden belaagd, stelt Weesie. „Het was niet specifiek tegen ons gericht, maar eigenlijk werden alle journalisten die daar aanwezig waren bekogeld met stenen”, aldus de omroepvoorzitter tegen de NOS.

Tekst gaat verder onder de tweet

Een ANP-verslaggever zag zaterdagmiddag nog dat de sfeer op de demonstratielocatie Lützerath grimmig was en dat een aantal activisten gewond was geraakt. Demonstranten willen niet dat er naar bruinkool wordt gegraven, omdat dat enorm vervuilend is. De Duitse overheid ziet het als enige mogelijkheid om ook de komende jaren voldoende energie te kunnen opwekken.