Nieuws/Binnenland
177515
Binnenland

Langdurige celstraffen Eindhovense drugsbende

DEN BOSCH - Twee kopstukken van een drugsbende die opereerde vanuit een antiekwinkel in Eindhoven zijn maandag veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk negen en tien jaar.

Een van hen, de gevluchte 35-jarige bendeleider Tommy van der S., werd bij verstek veroordeeld tot negen jaar. Tegen hem was twaalf jaar cel geëist. Zijn vlucht zou mogelijk zijn gemaakt door informatie die hij kreeg van politiemol Mark M. uit Weert. De rechtbank besloot de zaak zonder hem af te handelen.

Tien jaar voor Maurice B.

Zijn rechterhand Maurice B. (40) kreeg comform de eis tien jaar. De rechtbank Oost-Brabant verklaarde de zwaardere straf voor de rechterhand van de bendeleider uit het feit dat veel verdenkingen tegen Van der S. niet bewezen worden geacht. Ondanks de vele criminele activiteiten is de Eindhovenaar „nagenoeg buiten beeld gebleven en heeft hij de uitvoerende werkzaamheden overgelaten aan derden die daarmee ook de meeste risico’s liepen”.

Drie andere bendeleden kregen straffen van vier, drie of twee jaar. Zes anderen werden eveneens veroordeeld, twee verdachten zijn vrijgesproken.

Drugstransporten naar Engeland

De bende zou zeker honderden kilo’s wiet, speed, xtc en cocaïne hebben getransporteerd naar Engeland, onder meer via bloementransporten. De opbrengst werd witgewassen. Twee transporten die door de douane werden onderschept, hadden alleen al een straatwaarde van 3 miljoen Britse pond.

De uitvoerder van de reeks drugstransporten naar het buitenland, een 59-jarige man uit Sliedrecht, kreeg negen jaar cel opgelegd. De uitbater van de antiekwinkel, de vader van Van der S., heeft twee jaar gevangenisstraf gekregen. Zijn winkel fungeerde als zenuwcentrum, bleek via opgehangen afluisterapparatuur.