Nieuws/Binnenland
177533
Binnenland

Oud-terreurbestrijder die strijdmakkers oplichtte gaat vrijuit

ARNHEM - De militaire kamer van de Arnhemse rechtbank heeft oud-terreurbestrijder en topmarinier Peter van O. vrijgesproken van oplichting. Volgens Justitie zou hij meerdere collega’s en oud-strijdmakkers duizenden euro’s hebben afgetroggeld om zijn gokverslaving te bekostigen.

Op zitting twee weken geleden haalde het Openbaar Ministerie al een aantal gevallen van oplichting van de dagvaarding omdat die onvoldoende konden worden bewezen. Er bleven twee dossiers over. Samen goed voor 22.000 euro aan schade. Justitie vond daarvoor een taakstraf van 60 uur op zijn plek.

Het OM rekende het Van O. vooral zwaar aan dat hij een zeer gedetailleerd verhaal had bedacht over hoe hij zou worden afgeperst door Joegoslavische criminelen. Wanneer hij hen niet zou betalen zou hem of zijn gezin iets overkomen. Daarom vroeg hij mensen hem duizenden euro’s te lenen.

Voor de rechtbank staat vast dat Van O. misbruik heeft gemaakt van zijn vertrouwensrelatie met collega’s. Maar de militaire kamer is van oordeel dat onvoldoende is bewezen dat de ex-terreurbestrijder dit heeft gedaan om zichzelf onrechtmatig te bevoordelen. In de ogen van de rechters was voldoende aannemelijk dat de oud-marinier het geld leende en weer terug zou betalen. In een aantal gevallen gebeurde dat ook. Daarom verviel de onderbouwing voor de strafeis.

Volgens van Peter van O. zijn raadsman – Geert-Jan Knoops – was de voormalige nummer twee van de Dienst Speciale Interventies bijzonder door het vonnis ontroerd. „Hopelijk wordt hiermee de voor allen dramatische zaak nu afgesloten”, zegt de strafpleiter.

Lees ook: ’Oud-topmarinier licht makkers op’