Nieuws/Buitenland
177547
Buitenland

Turkije roept ambassadeur VS op het matje

Vechtpartij in Washington.

Vechtpartij in Washington.

ANKARA - Turkije heeft de Amerikaanse ambassadeur in dat land op het matje geroepen. De aanleiding was de behandeling die Turkse beveiligers vorige week kregen tijdens een officieel bezoek aan de VS, meldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Vechtpartij in Washington.

Vechtpartij in Washington.

Het ministerie zei bij de diplomaat te willen protesteren tegen het „agressieve en onprofessionele” optreden van Amerikaanse ordebewakers tegenover het beveiligingsteam van minister Mevlüt Çavusoglu (Buitenlandse Zaken). Het departement vraagt de VS ook om opheldering.

’Brute aanval’

De VS spraken eerder juist hun „zorgen” uit over het optreden van Turkse beveiligers. Dat gebeurde nadat tijdens een bezoek van president Recep Tayyip Erdogan een vechtpartij was uitgebroken bij de ambtswoning van de Turkse ambassadeur in Washington.

ZIE OOK: ’Bodyguards’ Erdogan slaan erop los in Washington

De Turkse beveiligers gingen buiten het pand op de vuist met betogers. Turkije gaf daarna de schuld aan demonstranten. Zij zouden banden hebben met de Koerdische PKK-beweging. De politiechef van Washington sprak juist over een „brute aanval” op vreedzame betogers.