Nieuws/Binnenland
1775481
Binnenland

Twintigers achter tralies in Zweden

Familie verdachte Urkers in zak en as

De haven van Urk

De haven van Urk

URK - De familie van de twee Urkers die vrijdag zijn gepakt in Zweden is ten einde raad. De ouders en de vriendinnen van de twee weten nog steeds niet de exacte achtergrond voor de arrestatie die te maken zou hebben met de smokkel van een partij drugs. In het dorp is de arrestatie van de broers het gesprek van de dag.

De haven van Urk

De haven van Urk

De twintigers Piet en Jacob K. werden vrijdag opgepakt in Zweden. Dat hebben zowel de vriendin van een van de broers als het ministerie bevestigd, na eerdere tips vanuit het vissersdorp aan De Telegraaf. Ze zouden gepakt zijn in een auto met een partij drugs. De ouders en de vriendin van Piet zitten in zak en as. Voor hen kwam de arrestatie volledig uit de lucht vallen. De vriendin van Piet K. hoopt snel duidelijkheid te krijgen en wil graag op de achtergrond blijven.

De aanhouding brengt het dorp opnieuw in verlegenheid, na de arrestatie van vissers en een ondernemer uit Urk in juni vorig jaar voor de smokkel van 261 kilo cocaïne met een viskotter. Vissers uit het dorp zouden al in sinds 2015 hun diensten aanbieden als smokkelaars van drugs en sigaretten. Justitie vermoedt dat kotters al jarenlang betrokken zijn bij de smokkel van drugs.

Opvallend is dat de vriendin van de vrijdag in Zweden aangehouden Piet K., de zus is van een van de verdachten van de zaak rond de ’cokekotter’, Johannes N. Die zit nog steeds vast.

Snel geld

„Het is erg vervelend voor de familie, maar wie smokkelt moet maar op de blaren zitten. Het loopt de spuigaten uit op Urk. Die jongens willen allemaal snel geld maken. Je ziet ze ineens rondrijden in dure auto’s en scooters. Iedereen weet het, maar niemand doet wat. Ze houden elkaar een hand boven het hoofd hier. Dit is zo schadelijk voor het imago van Urk. Verschrikkelijk”, zegt Jan uit Urk, die de krant zaterdag tipte over de aanhoudingen. Voor de goede orde: het gaat daarbij niet om vishandelaar Jan Koffeman, die bekend staat als ’Urker Jan’.

Officier van justitie Koos Plooij, die het onderzoek naar de ’cokekotter’ leidt, waarschuwde de burgemeester van Urk in november. Volgens de aanklager heeft Urk een enorm ’ondermijningsprobleem’ en wordt het vissersdorp geïnfiltreerd door de drugsmaffia. Sindsdien zijn gesprekken op het hoogste niveau geweest tussen het Openbaar Ministerie en de burgemeester van Urk, waarin opnieuw is gewaarschuwd voor de ondermijnende activiteiten van criminelen.

Zweden kent een zeer streng drugsbeleid: de straffen die worden uitgedeeld voor drugssmokkel behoren tot de hoogste in Europa. Als de broers schuldig worden bevonden aan de invoer van meerdere kilo’s drugs, hangt hen een straf van zeker vijf jaar boven het hoofd.

Heeft u tips? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl.