Nieuws/Binnenland
177574
Binnenland

Segers biedt handreiking naar D66

’Voltooid leven’ geen breekpunt voor ChristenUnie

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

Den Haag - De ChristenUnie heeft D66 een opening geboden in de kabinetsformatie. Volgens CU-leider Segers is het D66-plan om ouderen met een ’voltooid leven’ het recht te geven op euthanasie geen breekpunt meer, zo zei hij na zijn gesprek met informateur Schippers. ,,Ik heb geen blokkades.”

Gert-Jan Segers

Gert-Jan Segers

De uitspraak van Segers is opvallend, aangezien hij het onderwerp voor de verkiezingen juist veelvuldig een breekpunt noemde. Voor D66-leider Pechtold is dit een van de redenen om moeilijk te doen over het aan tafel vragen van de CU als vierde partij bij het ’motorblok’ van VVD, CDA en D66.

ZIE OOK: Reflectie in formatie levert niks op

,,Alles ligt op tafel”, zei Segers. „Ook heel ingewikkelde onderwerpen en vervolgens moet je zien waar je uitkomt. De eerste zet die je moet doen is gaan praten.”

D66 aan zet

Hiermee is het probleem in de kabinetsformatie weer terug op het bordje van D66. Die zal moeten uitleggen waarom ze per se eerst andere, minder logische opties onderzocht wil hebben.

Zo stelde Pechtold maandag bij Schippers een vijfpartijencoalitie voor waarvan behalve het ’motorblok’ ook SP en PvdA deel uitmaakt. Probleem daarbij is dat de SP niet in een coalitie met de VVD wil en de PvdA überhaupt niet aan regeren wil denken.