Nieuws/Binnenland
177672
Binnenland

Z. doet aangifte tegen directeur gevangenis

VUGHT - Rob Z., die momenteel een straf van zestien jaar uitzit voor fraude en oplichting, heeft aangifte gedaan tegen de directeur van de gevangenis in Vught. Hij beschuldigt de directeur van ambtsmisbruik en valsheid in geschrifte. Dat heeft de advocaat van Z., Richard van der Weide, maandag laten weten.

Z. zou op basis van een volgens Van der Weide „aantoonbaar valse” verklaring van een medegevangene wekenlang in de isoleercel hebben gezeten. De medegevangene vertelde dat Z. vanuit de cel mensen opdracht had gegeven om liquidaties uit te voeren.

Ook is Z. naar eigen zeggen mishandeld toen hij naar de isoleercel werd gebracht, waardoor hij medisch niet in staat was bij een zitting in de rechtbank te verschijnen. De gevangenisdirecteur zou vervolgens hebben gezegd dat Z. wel had kunnen komen.

Yellowstone-zaak

Momenteel zit Z. een straf uit voor zijn hoofdrol in de zogeheten Yellowstone-zaak voor onder meer afpersing, bedreiging, oplichting van verzekeringsmaatschappijen, betrokkenheid bij het laten ontploffen van een handgranaat en heling van een gestolen schilderij van Karel Appel.

Daarbovenop is hij vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een overval op zijn voormalige schoonouders, die hij vanuit de gevangenis zou hebben beraamd. De overval werd gepleegd in hun woning in Amstelveen. Die zaak loopt nog in cassatie.