1776878
Binnenland

’Nederland aansprakelijk voor schade door vervolging’

Zaak-Poch op zijn kop

Oud-Transaviapiloot Julio Poch

Oud-Transaviapiloot Julio Poch

Amsterdam - Het staat nu vast dat Nederland aansprakelijk is voor de schade die Julio Poch leed door zijn vervolging wegens oorlogsmisdaden in Argentinië, en de acht jaar die hij in detentie doorbracht. Dat zegt zijn advocaat Geert-Jan Knoops in een eerste reactie op de motivering van de vrijspraak van Poch. Die motivering beslaat 429 pagina’s.

Oud-Transaviapiloot Julio Poch

Oud-Transaviapiloot Julio Poch

De drie rechters die Poch in november vrijspraken van het uitvoeren van ’vluchten des doods’ tijdens het militaire regiem, kondigen daarin aan dat ze aangifte wegens meineed gaan doen tegen de drie Transavia-piloten die aan de basis van Poch’ vervolging stonden. Die zouden hebben gelogen.

Poch werd in 2009 na zijn laatste vlucht voor zijn pensionering aangehouden door de Spaanse politie en uitgeleverd aan Argentinië. De verdenking dat hij tijdens het militaire regiem tegenstanders van Videla uit het vliegtuig gooide, rees na verklaringen van zijn Transavia-collega’s Tim Weert, Jeroen Engelkes en Edwin Reijnoudt Brouwer.

Tijdens een etentje op Bali vatten de piloten opmerkingen en gebaren van Poch op als een bevestiging dat hij doodsvluchten had uitgevoerd. Julio Poch heeft dat zelf altijd ontkend.

In het vonnis schrijven de rechters dat de verklaringen van de drie piloten in de loop der jaren ,,alarmerend wijzigden” en negatiever werden voor Poch.

Doorgeefluik

Het Nederlandse Openbaar Ministerie deed niet zelf onderzoek naar het waarheidsgehalte van de verklaringen van de drie piloten, maar gaf ze wel door aan de Argentijnse justitie. Dat Nederland meer was dan een doorgeefluik, blijkt volgens Knoops uit de opmerking van de voorzitter van de rechtbank die Poch vrijsprak. Die zegt dat Argentinië geen strafvervolging tegen Poch zou hebben ingesteld, als de verklaringen van de piloten niet door Nederland waren aangeleverd.

Knoops: ,,De Staat kan de verantwoordelijkheid dus niet simpelweg afschuiven op Argentinië door te stellen dat de beweringen daar maar moesten worden onderzocht.” Wat Knoops betreft is de verantwoordelijkheid van de Staat daarmee een gegeven, en kan die niet langer worden betwist.

Knoops laat dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deze week in een brief weten. Grapperhaus wilde eerder niet reageren op de aansprakelijkheidstelling, omdat hij de motivering van het vonnis wilde afwachten.