Nieuws/Buitenland
177706
Buitenland

Rouhani: Iran gaat door met raketprogramma

De Iraanse president Hasan Rouhani.

De Iraanse president Hasan Rouhani.

TEHERAN - De Iraanse president Hassan Rouhani heeft maandag op de televisie gezegd dat Teheran doorgaat met zijn raketprogramma. Hij tartte daar Donald Trump mee. De Amerikaanse president ventileerde op bezoek in Saudi-Arabië stevige kritiek op de Islamitische Republiek Iran en herhaalde dat in Israël.

De Iraanse president Hasan Rouhani.

De Iraanse president Hasan Rouhani.

„Het Iraanse volk heeft besloten machtig te zijn. Onze raketten zijn bedoeld voor vrede en verdediging... Amerikaanse autoriteiten zouden moeten weten dat wanneer een technische test van een raket nodig is, we die zullen uitvoeren en niet wachten op hun toestemming”, aldus Rouhani, die vrijdag met ruime meerderheid een nieuw termijn kreeg als president.

Rouhani haalde ook uit naar aartsrivaal Saudi-Arabië, die hij gebrek aan democratie verweet. Hij riep Riyad op de bevolking te laten beslissen over de toekomst van het land in vrije verkiezingen.

’VS weet niet wat er speelt’

Trump hekelde zowel in Riyad als Jeruzalem de steun die Iran, een bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, terroristische organisaties biedt. Rouhani riposteerde dat stabiliteit in het Midden-Oosten niet mogelijk is zonder hulp van de Iraniërs. De Amerikaanse regering heeft volgens hem geen idee wat er allemaal speelt in de regio en laat zich misleiden door adviseurs.

Rouhani noemde de top die Trump afgelopen weekeinde in Saudi-Arabië bijwoonde een „ceremoniële gebeurtenis die geen politieke waarde had en geen resultaat zal hebben”. Hij wees erop dat de Iraniërs door hun stemgedrag hebben laten zien meer democratie en interactie met de wereld willen, goed voor de welkome ontwikkeling van de economie.